Новини

28.2.2012 г.

Президентът Росен Плевнелиев: България ще укрепи административния капацитет на местните власти

Категория: Държавна администрация

България ще укрепи административния капацитет на местните власти. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с президента на Комитета на регионите на ЕС Мерседес Бресо. Според Мерседес Бресо така местните власти ще могат активно да участват при определянето на приоритетите на регионалното развитие. Тя изрази удовлетворението си от дейността на Националното сдружение на общините в България и интензивната комуникация с централните държавни институции.Държавният глава посочи, че страната ни определя като своя цел завършването на транспортната инфраструктура, която ще свърже не само отделните региони помежду им, но ще направи и връзката с международните транспортни коридори. Той добави, че местните власти определят изграждането на магистралите като основен фактор за успеха на регионалното развитие.

Президентът подчерта, че страната ни възприема като ключов приоритет изпълнението на Дунавската стратегия и развитието на река Дунав като общоевропейски транспортен коридор. Използването на едва 7% от капацитета на река Дунав не отговаря на нуждите и възможностите на европейските държави – това е позицията на ЕК, която споделя и България, заяви държавният глава. Това налага подобряване на навигацията и условията на корабоплаване. Според Мерседес Бресо Комитетът на регионите категорично подкрепя свързването на транспортните коридори в Европа като най-ефективна мярка за икономическия просперитет на отделните региони и това с особено значение важи за р. Дунав.

Държавният глава и президентът на Комитета на регионите обсъдиха Механизма за свързване на Европа, по който се предвижда да бъдат реализирани проекти в жп и водната инфраструктура. България изразява резерви към идеята прехвърлянето на 10 млрд. евро към този механизъм да стане за сметка на Кохезионния фонд.

По време на срещата президентът Бресо посочи, че България може да използва т.нар. проектни облигации като инструмент за финансиране на големи инфраструктурни проекти, за които няма достатъчно средства.

Обсъдени бяха още Стратегията за децентрализация у нас, както и перспективите за разширяване на регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа.