Новини

21.1.2009 г.

190 млн.лв. са инвестирани в сектор „Здравеопазване” през 2008 г.

Категория: Правителствени

190 млн.лв. са инвестирани в сектор „Здравеопазване” през миналата година за извършването на различни ремонти, реконструкции и за закупуването на апаратура. Това отчете пред министър-председателя Сергей Станишев министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев в рамките на срещата им във връзка с инвестиционната програма на правителството. По този начин са подобрени условията в болниците, обновено е медицинското оборудване, което е амортизирано и морално остаряло, и всичко това допринася за повишаването на качеството на медицинското обслужване. На срещата в Министерския съвет той представи и инвестиционната програма на Министерството на здравеопазването за 2009 г. 

46 млн. лв. от държавния бюджет и още 150 млн. лв. по оперативната програма за регионално развитие ще бъдат вложени в сектора през тази година, като средствата са предназначени за подобряването на условията в университетските и областните болници и националните медицински центрове.

В основата на инвестиционна програма стоят исканията на болниците, представени в Министерството на здравеопазването. Общо 41 проекта ще бъдат финансирани със средства от държавния бюджет, като 21 от тях ще бъдат приключени до края на 2009 г., а 20 – още през месец юни. Сред инвестиционните проекти са: ремонт на Клиниката по токсикология и диализния сектор в МБАЛ „Пирогов”, ремонт на Клиниката по нефрология в МБАЛ „Александровска” ремонт на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Царица Йоана”, ремонт на АГ и операционния блок в СБАЛАГ „Майчин дом”, ново стерилизационно отделение и ремонт на терапевтичен корпус, разширяване на шоковата зала на хирургическия корпус на МБАЛ в Бургас, ремонт и рехабилитация на ВиК системата в МБАЛ в Кърджали и др.