Новини

4.3.2009 г.

ЕК публикува доклад за дейността на Европейския съюз през 2008 г.

Категория: Европейски въпроси

Докладът разглежда работата на всички институции и органи на Съюза и има за цел да представи най-важните събития и ключовите тенденции, които характеризират дейността на ЕС през 2008 г.

"Европа реагира бързо и ефективно на събитията, белязали изминалите дванадесет месеца, сред които международната финансова криза, изменението на климата и множеството международни конфликти, като така Съюзът излезе на преден план на световната политическа сцена. Процесът на ратифициране на Договора от Лисабон, който се забави вследствие на отрицателния вот на проведения през пролетта референдум в Ирландия и който бе подновен на Европейския съвет от декември, се очертава като институционалното събитие на годината, " се казва в представянето на документа.

Докладът е структуриран съобразно четирите стратегически цели, формулирани от Комисията в началото на мандата, благоденствие, солидарност, сигурност и утвърждаването на Съюза като глобален партньор.

Други три глави са посветени на дейността на институциите и органите, на бюджета и финансовата дейност и на общата политическа и икономическа рамка на дейностите на Общността. 

Пълният текст на доклада за работата на ЕС през 2008 г. може да прочетете ТУК

Източник: Портал Европа