Новини

21.4.2009 г.

EК призовава европейските GSM оператори да подобрят защитата на децата

Категория: Здраве

Европейската комисия призова операторите на мобилни мрежи да направят повече за безопасността на децата при използване на мобилни телефони, като приложат всички мерки, предвидени в доброволния етичен кодекс, подписан от 26 оператори на мобилни мрежи през 2007 г.

Съгласно европейско проучване 50 % от 10-годишните деца, 87 % от 13-годишните и 95 % от 16-годишните деца в ЕС имат мобилен телефон. Половината от родителите се тревожат, че използването на мобилен телефон може да изложи техните деца на въздействието на изображения, съдържащи в явен вид секс и насилие (51 %), или на тормоз от страна на други деца (49 %), предава Рапид.

Според доклад, публикуван неотдавна от GSM Association - търговският орган на промишления сектор за мобилна телефония, националните кодекси за саморегулиране, основаващи се на рамковото споразумение, постигнато с посредничеството на Европейската комисия, сега съществуват в 22 държави-членки. Национални кодекси все още не са подписани в Кипър, Естония, Финландия и Люксембург.

90 % от кодексите са в съответствие със споразумението от 2007 г., а 80 % от операторите са въвели мерки за контрол на достъпа на деца до съдържание за възрастни.

Европейският комисар по далекосъобщенията Вивиан Рединг, заяви „Операторите на мобилни мрежи все още се нуждаят от по-голяма амбициозност, за да повишат във всички европейски държави ефективността на мерките с цел защита на непълнолетните, както и да направят класификацията на съдържанието по-прозрачна. Тези 12 оператора, които все още предоставят съдържание за възрастни без какъвто и да е контрол върху достъпа, трябва да коригират това положение. Запазвам си правото през септември тази година отново да разгледам положението за преценка дали е необходимо да се предприемат допълнителни действия."

Източник: Портал Европа