Новини

24.4.2009 г.

Николай Василев: 42 млн. лв. са реално усвоените средства по програма „Административен капацитет”

Категория: Европейски въпроси

42 млн. лв. са реално изплатените и усвоени досега средства по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007 – 2013 г. Това каза на форума „Превенция и противодействие на финансовите измами и корупцията при използването на европейските структурни фондове” министърът на администрацията Николай Василев. На практика Василев отчете, че МДААР е усвоило около 160 % от средствата за първата година по програмата.
Усвояването на средствата по ОПАК винаги е било основен приоритет на Министерството на държавната администрация и административната реформа, каза той.
Стремежът към прозрачност и високия професионализъм на екип по ОПАК са довели до този добър резултат, каза още Василев. Той обясни, че МДААР е въдело редица антикорупционни мерки при усвояването на средствата по програмата.
„Изпълнявайки препоръките от последния доклад на ЕК, според който структурите на МВР и съдебната система поизостават малко с въвеждането на модерния тип информационни технологии, за последната година сме предоставили около 3000 броя компютърна и периферна техника на МВР, на Министерството на правосъдието и на съдебната власт”, заяви министърът.

Източник: агенция „Фокус