Новини

30.9.2009 г.

Нестинарството е обявено от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство

Категория: Култура

Включването на нестинарството официално става в рамките на Четвъртата редовна сесия на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство, който се провежда в Абу Даби, Обединени Арабски Емирства. С това се поставя за цел съхраняването и предаването на тази хилядолетна българска традиция на следващите поколения.
Нестинарството е поредният успех на България и вторият български шедьовър, включен след „Бистришките баби” (2005 г.) в Представителния списък с нематериалното културно наследство.
Това несъмнено е признание за България, която през последните години се очертава като лидер в опазването на богатото нематериалното културно наследство на човечеството и със значими принос за световното културно многообразие.
Със специален проект „Нестинарството - послания от миналото” в Абу Даби е представена древната българска ритуална практика на изпълнение на обреден танц върху жарава в деня на Св. Св. Константин и Елена, запазена до наши дни в с. Българи в региона на Странджа планина.