Новини

24.11.2009 г.

САЩ оценяват усилията на правителството в борбата с корупцията

Категория: Правителствени

САЩ оценяват високо енергичните усилия на българското правителство и предприетите от него решителни мерки за борба с корупцията. Това стана ясно по време на срещата на външния министър Румяна Желева с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън във Вашингтон.
Основни теми по време на срещата бяха ролята на България като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и Черноморския регион; въпроси на енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници; сътрудничеството между България и САЩ в сферата на сигурността и общите усилия в операцията ИСАФ в Афганистан; трансатлантическият дневен ред, както и присъединяването на България към програмата на САЩ за безвизови пътувания.
Държавният секретар Хилъри Клинтън окачестви страната ни като ценен съюзник и изрази задоволство от достигнатото равнище на двустранните отношения. От своя страна, министър Желева потвърди готовността на България да работи със САЩ по актуални въпроси от взаимен интерес, в това число енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните ресурси. България и САЩ споделят принципите за енергийна независимост, диверсификация, прозрачност в сделките с енергоносители и достъп до енергийната инфраструктура. Министър Желева подчерта ключовата роля на страните-транзитьори в глобалната енергийна карта и направи заявка за по-активно участие на България в процеса на гарантиране на непрекъснати енергийни доставки за Европа.
Румяна Желева информира държавния секретар на САЩ за подготовката на страната ни за включване в програмата на САЩ за безвизови пътувания и сподели очакванията си настоящата американска администрация да продължи да подкрепя България в този процес. По думите на външния министър, страната ни не представлява имиграционна или друга заплаха за САЩ и очаква да срещне разбиране по този въпрос от представителите на Конгреса. Визите са най-чувствителният въпрос от двустранния диалог що се отнася до очакванията на българската общественост и казусът остава неизменна част и от диалога ЕС-САЩ.
В рамките на работната си програма във Вашингтон министър Желева разговаря още със сенатор Ричард Лугър, заместник-председател на Комисията по външна политика на Сената на САЩ, както и със специалния представител на САЩ по енергийните въпроси Ричард Морнингстар и заместник-помощник секретаря по политиката и международните въпроси в Департамента по енергетиката на САЩ Джонатан Елкайнд.