Новини

13.4.2010 г.

До средата на 2012 г. ще бъде изграден новият български Съвременен музеен център в София

Категория: Култура

Днес стартира първия етап от изграждането на Съвременен музеен център в София в сградите в кв. 500 /бившето МЕИ/. Решението за този проект беше взето на заседание на Министерския съвет в края на декември 2009 г. Комплексът ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, фондохранилища и реставрационни ателиета. Вътрешният двор на кв. 500 ще се преустрои в скулптурен център.
Кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерството на културата, в площта между бул. „В. Левски” и улиците „Московска”, „19 февруари” и „Оборище”. Новият български "Лувър" ще бъде разположен на обща площ от 23 000 кв. м. Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените през миналата година нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия. В останалите сгради в кв. 500 започва разчистване и подготовка за изграждането на Съвременен музеен център.
За фонда на бъдещия българския музей от името на правителството министър-председателят Борисов подари три оригинални творби на Марк Шагал, Пикасо и Салвадор Дали. Той съобщи, че изпълнението на техническия проект ще струва 25 милиона лева. На този етап осигуреното финансиране по ОП "Регионално развитие" за част от обекта в размер на 2,5 милиона лева