Новини

16.5.2008 г.

БНБ обяви, че Първа инвестиционна банка е в отлично състояние

Категория: Финанси

По повод на публикации и предположения в медиите относно състоянието на Първа инвестиционна банка Управителният съвет на  Българската народна банка заявява, че внимателно и отблизо следи развитието на целия банков сектор, включително и на Първа инвестиционна банка. БНБ разполага с подробни актуални данни за цялата банкова система. На базата на тази информация Управителният съвет на БНБ категорично потвърждава, че всички български банки, включително и ПИБ, са в отлично състояние, с висока ликвидност и нормални нива на кредитирането.
Отличното състояние на банковия сектор потвърждава високото обществено доверие към българската банкова система. В този смисъл БНБ разполага и с пълната подкрепа от страна на правителството и категорично заявява, че няма да допусне Първа инвестиционна банка да изпадне в затруднения на базата на безпочвени слухове.
БНБ заявява, че ще използва целия си инструментариум и влияние, за да запази стабилността и здравословното състояние на Първа инвестиционна банка. Запазването на стабилността на банковата система е в интерес на страната и на всеки български гражданин.