Новини

16.5.2008 г.

Животновъдите ще бъдат подпомогнати с 22 млн. лева

Категория: Правителствени

22 млн. лв. са договорени за подпомагане на сектор „Животновъдство” от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов и министъра на финансите Пламен Орешарски. В началото на следващата седмица ще се извърши корекция на план-сметката на ДФ „Земеделие”, а до 15 дни ще стартира изплащането им. Това стана ясно на среща на министър Цветанов с представители от млечния сектор в Министерство на земеделието и храните.


До момента по Регламент 1535/2007 г. – de minimis, са кандидатствали 11 005 млекопроизводители. Договореният размер на безвъзмездната субсидия е 42 871 273 лв., а изплатената сума е 26 154 655 лв. Допълнителните средства, който бяха необходими, за да бъдат изпълнени ангажиментите по de minimis, в размер на 16,7 млн. лв. са част от договорените 22 млн. лева за подпомагане на сектора.


Министър Цветанов подчерта, че ще води активен диалог с браншовите организации и информира, че до 10 юни 2008 г. към МЗХ ще се създаде браншови съюз, в който ще участват представители на всички браншови организации у нас. Научният съвет по земеделие ще работи съвместно с браншовия съюз при решаването на актуални проблеми в областта на селското стопанство, посочи още министър Цветанов. Той подчерта, че представителите на млечния бранш трябва да обединят интересите си и да бъдат единни, за да се решават в конструктивен план проблемите в сектора.