Новини

7.9.2010 г.

България подписа споразумение за 106,5 млн. лв. по българо-швейцарската програма за сътрудничество

Категория: Възможности

Министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и президентът на Конфедерация Швейцария Дорис Лойтард подписаха Рамково споразумение по българо-швейцарската програма за сътрудничество. На официалната церемония в Берн присъства и швейцарският министър на външните работи Мишелин Калми - Рей. Споразумението определя съдържанието и приложението на швейцарската помощ в размер на 76 млн. швейцарски франка или 106,5 млн.лв. насочени към областите, в които Швейцария може да предостави ноу-хау и опит - „Сигурност, стабилност и подкрепа за реформите", „Околна среда и инфраструктура", „Насърчаване на частния сектор" и „Развитие на човешките ресурси и социални дейности". Очаква се реализацията на първите проекти да започне до декември 2010 г.

„Предоставената финансова подкрепа е символ на солидарност към България, като новоприсъединила се страна-членка на Европейския съюз, поставяща солидна основа за развитие на политическите и икономическите отношения", изтъкна президентът на Швейцарската конфедерация Дорис Лойтард след подписването.

„Оценяваме високо предоставяната от Швейцария финансова и експертна помощ и вярваме, че двустранните отношения на страната ни като член на ЕС с Конфедерация Швейцария ще се развиват все по-интензивно и с конкретика, която да благоприятства още повече интересите и на двете страни", заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. „Българската страна има готовността да работи в тясно сътрудничество с швейцарските експерти за ефективното изпълнение на проектите по програмата при категоричен контрол за изразходваните средства", отбеляза министър Дончев. Той допълни, че вече имаме изградена надеждна система за управление и финансов контрол, одобрена от ЕК, която е достатъчна гаранция за ефективното и законосъобразно разходване на средствата по програмата.

Българо-швейцарската програма за сътрудничество е продължение на подкрепата, която Конфедерация Швейцария е предоставила на България в периода след 1990 г. и е включена в обхвата на Меморандума за разбирателство, подписан през 2006 г. между Съвета на ЕС и Федералния съвет на Конфедерация Швейцария. На 25 юни 2008 г. федералният съвет на Конфедерация Швейцария подписа политическа декларация и одобри финансовата помощ за България и Румъния под формата на приложение към Меморандума за разбирателство.

По време на официалната церемония днес в Берн беше подписано и двустранното рамково споразумение между Швейцария и Румъния. От румънска страна споразумението беше подписано от министъра на външните работи Теодор Баконши.

В рамките на официалното си посещение в Швейцария министър Томислав Дончев посети най-бързоразвиващата се община в конфедерацията - Кьониц. В разговора си с общинския президент Люк Мента министър Дончев обсъди възможностите за сътрудничество както на междудържавно, така и на местно равнище.