Новини

24.1.2012 г.

Обсъждания в парламента по текста на международното споразумение за засилен икономически съюз в ЕС

Категория: Финанси

Окончателният текст на Международното споразумение за засилен икономически съюз в ЕС ще бъде утвърден  на  извънредния  Европейски съвет на 30 януари в Брюксел, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков  след заседанието на Съвета на икономическите и финансови министри на ЕС. Документът трябва да бъде ратифициран изцяло или отчасти от националните парламенти. Преговорите по бъдещия европейски фискален пакт са почти финализирани, а окончателният проект се очаква да бъде представен пред Народното събрание в четвъртък, каза още министър Дянков.

На заседанието на Съвета е била коментирана темата за необходимостта от баланс между предвижданите досега санкции за държавите, които преминат границата от три процента бюджетен дефицит и санкциите за надвишени нива на външния дълг. „Две трети от държавите в ЕС сме на мнение, че дългът също трябва да се заложи в споразумението, но това остана за обсъждане от държавните и правителствени ръководители", уточни вицепремиерът. Засега в черновата на фискалния пакт остава изискването страни, които не са ратифицирали споразумението до определена дата, да нямат достъп до бъдещия европейски стабилизационен фонд.

Към момента остава неясен моделът, по който страните-членки извън еврозоната и председателят на Европейския парламент ще участват в заседанията на 17-те от еврогрупата,  като очакванията са да имат статут на активни наблюдатели.