Новини

15.3.2010 г.

Осигурителната вноска остава 8%

Категория: Финанси

Размерът на здравната вноска остава непроменен за тази година. Решението е взето след анализ на Министерството на финансите. Вариант за повишаване на средствата за здравеопазване е заетите в държавната администрация да поемат осигуровките си, обяви на пресконференция в МС вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.  
Около 150 млн. лева се очаква да бъде общата икономия на средства - както от здравноосигурителни вноски, така и от социални вноски по Закона за държавното обществено осигуряване.   
Решението за отмяна на увеличението на здравните вноски, заедно с намаляването на социалните вноски в началото  на мандата на кабинета, показва дългосрочната политика на правителството в посока на запазване на фискалната дисциплина със запазване на нисък дефицит. По този начин ще бъде осигурен добър икономически растеж след излизане от кризата, коментира вицепремиерът Дянков.  
Евентуално увеличаване на средствата за здравеопазване ще бъде обсъждано към средата на годината, когато е налице нов източник на финансиране и повишена събираемост на приходите от страна на приходните администрации.