Новини

13.5.2009 г.

Богати държави изкупуват земеделска земя в бедните страни

Категория: Анализи

Хиляди декари земя в Африка, Русия и Украйна са били изкупени или взети под аренда от по-богатите световни икономики, за да се използват за производство на биогорива и храна, предаде EUobserver. Става въпрос за земи, които по размер се явяват приблизително равни на обработваемата земя в Германия и които струват десетки милиарди евро, сочи проучване на IFPRI (International Food Policy Research Institute).

Процесът, който е резултат от кризата с хранителните продукти през миналата година, заплашва сериозно местните общества, чието право и традиции в използването на земята са пренебрегнати заради интересите и нуждите на други.

Година след кризата с храните в глобален мащаб, която доведе до редица бунтове в страни от Третия свят, редица държави показват, че са си научили урока. Тези страни (Китай, Индия и арабските държави) са решили да осигурят стабилност за обществата си в това отношение, дори с цената на недоимък за други общества.

В същото време нещата се усложняват от европейски компании за производство на биогорива, които търсят земя за своя бизнес. Тези компании търсят главно по-нискокачествена земя (т.нар. waste land) поради данните, че използването на добра земя за производство на биогорива на практика увеличава вредните емисии газове в атмосферата. Сред примерите в това отношения са американската Sun Biofuels, която е купила земя в Етиопия и Танзания и британската CAMS Group с покупка на 45 хил. хектара в Танзания. В Русия датската Trigon е купила 100 хил. хектара. Тези примери са само капка в морето, казват от IFPRI.

„Политиката на ЕС допринася за инвестициите в по-лоша земя извън ЕС. И като казвам по-лоша, това не значи, че тя не става за нищо. Напротив – говорим за земя, използвана за пасища, за строеж на села, за пчеларство, за събиране на орехи ако щете. Тази земя официално се води ниска категория, но това е само официално”, твърди Рут Мейнцен-Дик, един от авторите на доклада. Тя счита, че подобна политика може да доведе до социални бунтове на местното население, което няма да приеме така лесно загубата на земята си.

Източник: www.econ.bg