Новини

19.5.2009 г.

Отворено общество: България с най-високи разходи за сигурност в Европа

Категория: Анализи

Бюджетът на съдебната власт е нараснал за последните 10 години с близо 506 процента. България е на първо място по разходи за сигурност, а МВР е свръхфинансирано. В същото време качеството на правосъдието в страната пада. България е на пето място в Европа по брой престъпления. Това показва изследване на фондация „Отворено общество", съобщи Dariknews.bg.


Мерките в стратегията за съдебна реформа се отчитат за изпълнени на 80 процента, а тя - за постигнала основните си цели. В същото време реформата не е послужила за разрешаване на основните проблеми, които гражданите имат със съдебната власт.

Българските разходи за правосъдие са сред най-високите в Европа. МВР е свръхфинансирано и бюджетът му расте значително по-бързо от икономиката на страната. По брой полицаи спрямо населението също сме на първите места в Европа и затова не е оправдано увеличението на заплатите на полицаите като мярка за постигане на качеството на работа.

Прокуратурата всяка година внася едно и също количество обвинителни актове - около 30 000. В същото време разходите й растат двойно, за да подготви един обвинителен акт. Заплатите на магистратите са най-високи в обществения сектор на България - те са средно между 2000 и 4800 лева за различните звена. По брой съдии и прокурори България също е сред първите 10 в Европа.

Според изследването причината за липсата на ефективно наказателно преследване и за това противоречие между големия бюджет и ниските резултати е, че приоритетите на реформата са определени, за да решават външнополитически проблеми като еврочленството и вътрешнокастови проблеми на съдебната власт.

От „Отворено общество" препоръчват приемане на специален закон за бюджета на съдебната власт, обобщен годишен отчет за разходите за правосъдие и обществен ред и МВР да започне да публикува системно цялостна информация за похарчените пари. Повече

Източник: www.econ.bg