Новини

19.5.2009 г.

България е най-централизираната държава в Европа, твърди проучване

Категория: Анализи

Европейските държави, в които регионите имат повече правомощия и отговорности по отношение на данъчното облагане, законодателството и образованието, се справят по-добре икономически. Това твърди Асамблеята на европейските региони, която включва представители на 33 европейски държави, която представи проучване по темата, съобщава EUobserver.

Данните показват, че България е най-силно централизирана, следвана от Гърция, Хърватия, Норвегия, Ирландия, Дания и Франция. В дъното на таблицата са Швейцария, Германия, Белгия, Испания, Австрия и Италия.

Клаус Клип, генерален секретар на организацията, казва, че централизмът е за сметка на гражданите. Той представи данните от проучването, извършено от швейцарския институт BAK. Изследването показва влиянието на децентрализацията върху икономиката, качеството на образованието и иновациите в 26 държави, включително Швейцария, Норвегия и Хърватия и изключвайки Люксембург, Словения, Кипър и Малта заради размера им.

Изследването доказва научно, че делегираните права към регионите и местните власти подпомагат икономическото развитие. Сподед данните децентрализацията има положително влияние върху БВП на глава от населението и икономическия растеж, въпреки че някои от "новите" държави-членки са силно центраризирани и все пак имат висок икономически ръст. Авторите обаче отбелязват, че те са стартирали от много ниско ниво и са могли да постигнат и повече, ако властите са дали повече правомощия на регионите.

Можете да се запознаете с проучването на Асамблеята на европейските региони на английски език ТУК

Източник: Портал Европа