Новини

4.6.2009 г.

Опасно свикване

Категория: Анализи

Увеличила ли се е корупцията в световен мащаб или не? Който търси отговор на този въпрос, ще остане разочарован от последния доклад на Трансперънси Интернешънъл. Основните цифрови данни остават почти непроменени, регионите с най-силно разпространена корупция също са известни: в рамките на ЕС това са някои от новите страни-членки, но и отдавна приетата Гърция. Новият доклад на Трансперънси Интернешънъл показва, че над 50% от европейските граждани смятат, че редица политически решения се манипулират чрез подкупи.

Германия и Франция този път изобщо не са били обхванати от изследването. Затова този път няма място за традиционно популярните класации "Кой е най-корумпиран".

Лобизъм или корупция?

Стойността на сегашния корупционен барометър всъщност е във възможността да се правят сравнения във времето. А тук се откриват някои алармиращи цифри. Така половината от анкетираните смятат, че фирмите като цяло са корупмирани, и че въздействат на политиката целенасочено при взимането на решения. Това може и да се нарече с други думи - например успешен лобизъм - тогава то звучи доста по-невинно.

Във всеки случай, масово е разпространено впечатлението, че частната икономика си купува политици. Дялът на онези, които са убедени в подобно нещо, расте от година на година. Очевидно сегашната финансова и икономическа криза още повече е подсилила тези подозрения.

Eвропейските граждани смятат корупцията за нещо нормално и подобно развитие е опасно.

Щом гражданите вярват, че политиците и предприемачите се обогатяват за тяхна сметка, това води до подкопаване на доверието в цялата система. Защо при това положение гражданите изобщо да участват в избори, след като същинските законотворци се намират на съвсем друго място? Защо те да дават данъците си за спасяването на "болни" банки и концерни, след като по този начин плащат на неспособни мениджъри и политици?

Вълшебните думи сега би трябвало да гласят: откритост, контрол, отчетност. По този начин политиците и фирмите могат да изградят ново доверие към себе си. Без него излизането от кризата ще бъде още по-трудно. Кризата  всъщност вече донесе някои положителни промени, защо пък да не направи възможна и тази?

Източник: Дойче Веле