Новини

30.7.2009 г.

Ще надвие ли "българският Херкулес" "българската хидра"?

Категория: Анализи

Да припомним малко – победата на Херкулес над Лернейската хидра е един от 12-те подвига, извършени от митологичния герой и син на Зевс. Друг от подвизите му е свързан с Авгиевите обори, които не били прочиствани от 30 години, и които обаче Херкулес успява да изчисти. За 1 ден.

Предизвикателствата пред "българския Херкулес"

Ако възприемем метафората за корупцията в България като Авгиевите обори, които отдавна чакат да бъдат изчистени, и за новия български премиер Бойко Борисов като "Българския Херкулес" (наречен така от "Зюддойче цайтунг"), можем да поразсъждаваме малко за шансовете на един съвременен Херкулес да извърши поне един подвиг като надвие хидрата "корупция".

Думата корупция идва от латинското corrumpo – развалям, развращавам, подкупвам, и в най-общ смисъл се използва за злоупотреба с обществена служба за облагодетелстване. И когато България е нареждана сред най-корумпираните страни в Европа, това означава всъщност, че отвън вече разпознават страната като най-развалената, развратената, подкупната и злоупотребяваща със средства и обществено доверие държава в Европа.

Две дами на страната на Борисов

На този фон със сигурност е добър знак това, че новият български премиер обяви война на корупцията, която дори издигна в приоритет за своето управление. За успешното й провеждане той разчита на две амбициозни дами в кабинета си - на прокурорката Маргарита Попова, която натрупа червени точки (вкл. в Брюксел) заради активната си позиция срещу злоупотребите с европейски средства, и която се обяви за „диктатура на закона в страната”; и на амбицираната да промени лошия имидж на страната и да подобри трудната комуникация с Брюксел блондинка Румяна Желева, която е спрягана и за бъдеща българска еврокомисарка. Двете дами отдавна са сработени с премиера Борисов, комуто пък се приписват качества на упорит и решителен човек, който не си оставя каруцата в калта.

Вместо заключение ви предлагам цитат от френския "Монд”: Наблюдавайки новото правителство, от което се очаква да прочисти страната, обикновените българи продължават да следят криминалната хроника, която се подхранва от финансови злоупотреби, купуване на гласове и университетски дипломи, арести на корумпирани чиновници (и дори на един зам.-министър), на отвличания на бизнесмени срещу откуп. А това поражда „мъдра резервираност” у гласоподавателите.

А след еуфорията?

Ако след еуфорията около изборната победа на ГЕРБ и успешното сформиране на самостоятелно правителство българските избиратели тушират малко високите си очаквания от новата власт, това наистина би била мъдра позиция. Първо - защото вече имат опита с управлението на Симеон Сакскобургготски; и второ - защото и Херкулес да е човек, в българските условия той трябва да стъпва върху стари и закостенели структури, които могат да препънат и най-храбрия митичен герой.

Автор: Емилиян Лилов / Редактор: А. Андреев

Дойче Веле