Новини

27.3.2012 г.

Постигната е договореност с банките - кредитори на ОЦК Кърджали да се търси международен мениджър за комбината

Категория: Икономика

Постигната е договореност с банките – кредитори на ОЦК "Кърджали" да се търси международен мениджър, който да поеме управлението на комбината. Това стана ясно днес по време на срещата на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев с протестиращите работници от предприятието.

Чуждестранният мениджър за ОЦК ще трябва да стабилизира компанията, за да може тя да обслужва кредитите си и да изплаща възнагражденията на работниците, стана ясно от думите на премиера. "Ситуацията в ОЦК е много тежка и държавата не разполага с много лостове за намеса, както в случая с "Горубсо Мадан", където дружеството има концесионен договор с държавата", каза Делян Добрев. "Въпреки това полагаме максимални усилия и търсим начин за разрешаване на ситуацията", допълни той. Министърът обясни пред протестиращите работници, че ако собственикът на дружеството не обслужва редовно кредитите си, банките могат да поискат смяна на мениджмънта и да назначат нов. Именно такава договорка е постигната днес с кредиторите на ОЦК "Кърджали". „По този начин решаваме големия проблем относно недоброто управление на дружеството", посочи още министърът.

В срещата с протестиращите металурзи участваха и апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, окръжният прокурор Светлозар Лазаров, както и директорът на ОД на МВР Валери Баранов.

ОЦК "Кърджали" има дълг към една българска и две чуждестранни банки в размер на 160 млн. евро. Задълженията за заплати и осигуровки са в размер на 1.1 млн. лв.