Новини

25.11.2008 г.

Проекти за 1,05 млрд. лв. тръгват по Оперативна програма „Околна среда”

Категория: Околна среда

Проекти за 1 млрд. и 50 млн. лв. в областта на пречистване на водите и управление на отпадъците тръгват по Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС). Това съобщи министър Джевдет Чакъров при откриване на заседанието на Комитета за наблюдение на ОП ”Околна среда” за отчитане на изпълнението на програмата до момента. Тези средства представляват 30% от общия финансов ресурс на програмата, който трябва да бъде усвоен до 2013 г.
Амбицията ни е до март следващата година да има одобрени проекти за още 30% от общите средства на оперативната програма, посочи министърът на околната среда и водите.
Джевдет Чакъров обясни, че реалните разплащания по одобрените вече проекти ще дойдат на по-късен етап, но в момента има възможност на общините да бъдат авансово превеждани до 10% по договорите за строителство и до 20% по договорите за техническа помощ. Към момента са одобрени проекти за строителство на пречиствателни станции на стойност 860 млн. лв.; за техническа помощ за сектор „Води” на стойност 157 млн. лв. и за техническа помощ за сектор „Отпадъци” на стойност 24 млн. лв.
Министър Чакъров подчерта, че от подадените 113 проекта за строителство в сектор „Води” са одобрени 34 проекта, от които 22 са в общини с над 10 хил. еквивалент жители. По този начин ще продължи изпълнението на ангажимента на България за изграждане на пречиствателни станции в населени места с над 10 хил. екв. жители до 2010 г. Необходимо е общините да бъдат особено активни в подаването на проекти по специално обявената за такива пречиствателни станции процедура, която ще приключи на 15 декември, посочи министърът. Вече имаме реален старт на Оперативната програма „Околна среда”, той е много силен, но и ни задължава да продължим да работим още по-активно, за да отговорим на големите очаквания на хората за подобряване на екологичната инфраструктура в страната, подчерта министър Чакъров.