Новини

21.11.2011 г.

Китай инвестира 10 млн. евро за развитие на земеделието в България

Категория: Земеделие и развитие на селските райони

Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Министерски съвет със заместник-министъра на земеделието на Kитайската народна република г-н Гао Хонбин, който е на посещение в България. Основна тема на разговорите беше развитието на българо-китайските отношения в областта на селското стопанство. На срещата присъстваха още министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, както и г-н Бай Жишен, председател на държавната „Тянджин агробизнес къмпани”.
 

Китайската компания е арендовала 20 000 декара земя в Северозападна България, където ще бъдат отглеждани царевица, люцерна и слънчоглед. Продукцията ще се изнася за Китай.  Голяма част от масивите са в община Бойница, Видинско, където според данните на Евростат се намира най-бедното населено място в Европейския съюз. Инвестицията е в размер на 10 млн. евро и беше приветствана от министър-председателя Бойко Борисов като важна първа стъпка в реализацията на съвместни проекти.
 

По време на разговорите в Министерския съвет,  беше обсъдена и възможността за сътрудничество в областта на животновъдството. „Страната ни има потенциал и ресурс за развитие и на еко животновъдство”, заяви премиерът. Той уточни, че благодарение на  поддържането на най-ниските нива на данъци в ЕС, страната ни създава стабилна среда за инвестиции. Тянджин агробизнес къмпани има намерения да инвестира още 20 млн. евро в селското стопанство, като част от средствата ще са за животновъдство.
 

„С този проект, който започваме в община Бойница, показваме интереса на Китайската народна република за сътрудничество с България”, заяви от своя страна заместник-министърът на земеделието Гао Хонбин. В рамките на срещата беше изразена готовност за сключване и на двустранно споразумение за фитосанитарни разрешителни за износ на растителни култури.