Обществени консултации

Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2014 г.

Средствата в размер общо на 200 000 лева ще бъдат предоставени на Република Сърбия - 100 000 лева и на Босна и Херцеговина – 100 000 лева за преодоляване на последствията от опустошителните наводнения от средата на м. май 2014 г.

След поройните дъждове и наводненията в Република Сърбия през м. май 2014 г., довели до голям брой човешки жертви, България бе първата държава-членка на ЕС, която се отзова на молбата за помощ, отправена от Сърбия в рамките на Механизма за гражданска защита на ЕС. На 16 май 2014 г. екип на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението към Министерството на вътрешните работи от 28 служители със съответната техника за отводняване и спасителни лодки бе изпратен в района на Ягодина, осъществявайки спасителни дейности в различни населени места в областта. На 23 май 2014 г. бе извършена смяна на 20 служители от екипа поради физическа преумора, като екипът продължи да изпълнява спасителни дейности до 29 май 2014 г. и се завърна в България след окончателното нормализиране на ситуацията в Сърбия.

На 23 май 2014 г. бе прието Постановление на Министерски съвет № 131 за отпускане на безвъзмездна хуманитарна помощ на Република Сърбия във вид на имущество на обща стойност 61 000 лв., в т.ч. за Българския Червен кръст – 61 000 лв. Със същото постановление българската страна отпусна и безвъзмездна хуманитарна помощ на Босна и Херцеговина във вид на имущество на обща стойност 71 100 лв., в т.ч. за Българския Червен кръст – 31 300 лв.

Отзивите за бързата и навременна помощ, предоставена от България са изключително позитивни, като това бе упоменато и в изказването на министъра на финансите на Република Сръбска в Босна и Херцеговина по време на подготвителната среща за Донорската конференция, състояла се на 8 юли 2014 г. в Париж.  

Първоначалните оценки на ООН и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), публикувани през месец юли 2014 г., сочат, че природното бедствие, сполетяло двете страни, е много сериозно и на двете страни ще бъде необходимо доста време и добре организирани ефективни усилия, за да се справят с последиците. Наводненията са нанесли значителни поражения на инфраструктурата, над 2 млн. души от населението на Сърбия и на Босна и Херцеговина са засегнати, над 8000 съоръжения са пострадали, между които 140 училища и спортни съоръжения, а около 30 моста са разрушени или неизползваеми. Има значителни поражения в селското стопанство, което формира около 10 процента от брутния вътрешен продукт на Сърбия и 6 процента от този на Босна и Херцеговина. Силно пострадали са производството на електричество и минната промишленост на Сърбия. Според оценките на двете международни организации са необходими 200 млн. евро за покриване на първоначалните разходи, а щетите се оценяват на над 2 млрд. евро.

Във връзка с мащабните наводнения и огромните щети в Сърбия и Босна и Херцеговина, правителствата на Република Сърбия и на Босна и Херцеговина се обърнаха с молба към правителството на България за участие на 16 юли 2014 г. в Брюксел в Международната донорска конференция, посветена на възстановяването на щетите в двете страни, вследствие на наводненията през м. май 2014 г.


Дата на откриване: 15.7.2014 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Външна политика, сигурност и отбрана
Дата на приключване: 29.7.2014 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
21 юли 2014 г. 22:31:21 ч.
komentator.bg

Ще следим за спазване на 14-дневния срок

Датата на приключване на тази публикация е 29 юли. Съществуват достатъчно основания да се предполага че е възможно внасянето за разглеждане на материала преди крайния срок.
Коментатор.бг ще наблюдава спазването на сроковете на всички проекти, разглеждани от правителството през последните седмици и ще ги обжалва.
Съдебна практика за отмяната на нормативни актове за неспазен срок вече съществуват: http://komentator.bg/naredba-na-obshtinskiya-savet-haskovo-otmenena-zaradi-nespazen-s-edin-den-srok-za-obshtestveni-konsultatsii/
Наредба на общинския съвет Хасково отменена заради неспазен с един ден срок за обществени консултации
Съгласно правилото за броене на сроковете, предвидено в чл.60, ал.5 от ГПК, срокът, който се брои на дни, се изчислява от деня, следващ този, от който започва да тече срокът, и изтича в края на последния ден.
Също така не забравяйте и разпореждането на министър-председателя относно спазването на 14-дневния срок: http://komentator.bg/oresharski-zabranyava-razglezhdane-na-materiali-bez-da-e-minal-14-dneven-srok-za-konsultatsii/