Обществени консултации

Проект на Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2014 г.

С предложения проект на Постановление на Министерския съвет се предвижда одобряване на допълнителни разходи по годишния бюджет на Министерството на външните работи за 2014 г. в размер на 97 800 лв. /50 000 евро/, които да бъдат предоставени чрез Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в подкрепа на усилията на международната общност за ограничаване на разпространението на вируса ебола в Западна Африка.

Бързото разпространение от края на м. март т. г. на вируса ебола в Западна Африка и конкретно в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне предизвиква сериозна тревога сред международната общност. Съгласно рез. 2177 (2014) на СС на ООН, епидемията с вируса ебола представлява заплаха за международния мир и сигурност. По информация на Световната здравна организация към 22 октомври заразени с вируса са почти 10 хил. души, като над 4 600 от тях са починали. Възможно е обаче, тези данни да се окажат занижени и случаите със заразени да надхвърлят 20 хил. души до края на годината. По последни данни, ситуацията в Сиера Леоне се окачествява като критична, поради бързо нарастващия брой на разболелите се в западната част на страната. Настъпването на пандемията от вируса ебола в трите западноафрикански държави, чиито здравни системи са едни от най-слабите в света, има негативни социално-икономически и политически последствия, които засега се изразяват в прекратяване на училищните занятия, нарастване на цените на храните, рязък спад на доходите и засилване на социално-икономическото напрежение. Възможно е да се стигне до безредици и пълно блокиране на местната администрация във всяка от засегнатите страни. Сериозно е застрашена финансовата и икономическата стабилност в тях, като кризата би могла да обхване и по-широк регион, така че вече се разглежда и като регионална.

На проведения на 20 октомври т. г. Съвет „Външни работи” комисар Кристалина Геориева отправи призив за отпускане на повече средства за борба с разпространението на този опасен вирус. Във финансово изражение досега Европейската комисия и държавите-членки са заявили общо над 600 млн. евро хуманитарна помощ, като се смята, че е реалистично да се постигне сумата от 1 млрд. евро помощи за преодоляване на кризата с еболата. В този смисъл са и решенията от последния Европейски съвет (23-24 октомври 2014 г.), като държавите-членки се приканват да предоставят информация как възнамеряват да дадат адекватен отговор на поетия ангажимент за предоставяне на общ принос на ЕС в рамките на 1 милиард евро.

Република България не разполага с необходимия капацитет за включване в голяма част от мерките като изпращане на медицински екипи, разгръщане на полеви болници, медицинска евакуация, приемане на болни граждани на ЕС и др. Но в качеството си на член на ЕС, нашата страна следва да прояви съпричастност и да направи финансов принос, съобразно възможностите си, който да се добави към усилията на европейските институции и другите държави-членки. 


Дата на откриване: 31.10.2014 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Външна политика, сигурност и отбрана
Дата на приключване: 14.11.2014 г.
Коментари
Добави коментар
 

Все още няма коментари