Обществени консултации

Проект на Наредба за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от водачите на моторни превозни средства

Проектът цели създаване на цялостен, всеобхватен ред за установява употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози, който да допринесе за спазване на забраната на Закона за движението по пътищата за управление на МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. Създаваният ред за установява употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози цели гарантиране на максимално обективни, точни и надеждни резултати. Цели се също създаване на ефективни механизми за превенция и контрол върху способността на водачите за управление на МПС. В проекта са включени текстове, отчитащи забраната на чл. 5, ал. 3 от Закона за движението по пътищата за управление на МПС не само под въздействието на алкохол, а и на наркотични вещества или техни аналози. Към момента липсва ред относно установяване на употребата на наркотични вещества или техни аналози. С проекта се цели създаване на такъв ред. Цели се и предвиждане на алтернатива на медицинското изследване, чрез въвеждане на изследване с техническо средство – доказателствен анализатор за установяване на концентрацията на алкохол в издишания въздух. За обсъждането на проекта е определен 14-дневен срок, тъй като през последните месеци се увеличва броя на пътнотранспортните произшествия след употребата на алкохол. Предприемането на спешни, решителни мерки за намаляване на пътния травматизъм и за борба срещу нарушителите на правилата за движение по пътищата е от изключителна важност с оглед намаляване на инцидентите по пътищата и броя на пострадалите.


Дата на откриване: 29.5.2017 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Здравеопазване
Дата на приключване: 12.6.2017 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
09 юни 2017 г. 16:06:40 ч.
shener

Премахнат коментар

Коментарът е премахнат поради несъответствие с условията за ползване на Портала за обществени консултации, тъй като съдържа обидни изрази.

09 юни 2017 г. 16:41:18 ч.
alevurb

Бюрокрацията на лице

Абсолютно съгласен съм със становището на г-н Карагегов! Най-новата схема за събиране на подкупи - "Пушил си вчера - плащаш си днеска". Да не говорим за това, че няма консенсус по темата с шофирането под въздействие на накротици. Седите и си пишете наредби и си измисляте глупости от въздуха.