Обществени консултации

Проект на РМС за увеличаване на средствата за финансовото участие на българската страна в Споразумението между правителството на РБ и правителството на САЩ относно Българо-американската комисия за образователен обмен "Фулбрайт"

Образователният обмен между САЩ и Република България под егидата на програма „Фулбрайт“ започва още през 1967 г. През 1993 г. Българо-американската комисия за образователен обмен се учредява официално с двустранно споразумение между правителствата на САЩ и Република България. Посланикът на САЩ в Република България и министърът на образованието и науката на Република България са почетни председатели на Комисията, а бордът на Комисия „Фулбрайт“ се състои от 10 членове: петима американски и петима български граждани.

И двете правителства отделят средства за финансирането на Българо-американската „Фулбрайт“ програма. Ежегодно отпусканите средства от американския Конгрес са в размер на около 600 000 долара. От българска страна първоначално отпусканите от българското правителство 40 000 долара годишно от 2009 г. са увеличени на 140 000 долара.

Между 1967 г. и 2018 г. oбщият брой стипендианти възлиза на 1316 души. 594 българи и 722 американци са получили Фулбрайтови стипендии в различни категории - учени и преподаватели, магистри и докторанти, помощник-учители по английски език, млади изследователи, професионалисти и специалисти в държавния и неправителствения сектор.

В последните 3 години Комисията се съсредоточи върху набиране за участие в програмата на водещи български учени в областта на точните науки, тъй като нарастващ интерес към тях се наблюдава както от българското Министерство на образованието и науката, така и от Държавния департамент на САЩ.

След проведени официални разговори между министъра на образованието и науката на Република България и посланика на САЩ в България -  Н. Пр. Ерик Рубин, от българска страна е поет ангажимент за увеличаване на вноската на МОН в бюджета на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“. Нарастването на тази вноска е с цел увеличаване на въздействието и резултатите от програмата, а именно - увеличаване броя стипендианти или стартиране на нова програма за обмен на специалисти с определен специализиран профил.

Предвид факта, че през последните 10 години няма нарастване на българската вноска, а България вече е държава член на Европейския съюз и икономическото й състояние значително се е подобрило, очаквано следва да се увеличи и финансовият принос на страната в Българо-американската програма за образователен обмен с цел доближаване до финансовия дял на Държавния департамент. МОН може да поеме този ангажимент чрез поетапно увеличение с 30% за следващите 2 до 3 години, след което ще се проведат отново преговори и ще се подготви финансов план от 2021 г. или 2022 г. нататък.


Дата на откриване: 14.1.2019 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Образование
Дата на приключване: 13.2.2019 г.
Коментари
Добави коментар
 

Все още няма коментари