Обществени консултации

Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България

Предложените промени в Имунизационния календар на Република България касаят намаляване приемите на основна имунизация на пневмококова конюгирана ваксина от три на два при деца до 6-месечна възраст; отпадане на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст и въвеждане на реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст. Промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми и с направени от Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката предложения до министъра на здравеопазването.

 

Адрес за изпращане на становища и предложения: kparmakova@mh.government.bg


Дата на откриване: 10.8.2019 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Здравеопазване
Дата на приключване: 23.8.2019 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
10 август 2019 г. 16:24:14 ч.
Aziti

Манту

Препокриват ли се препоръките на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми със данните от направените положителени, отрицателни, фалшиво-положителени и фалшиво-отрицателни проби Манту и брой реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст през годините?!

16 август 2019 г. 18:40:17 ч.
PetyaP

Стига експерименти с децата ни!

Пълно отпадане на БЦЖ ваксината, но най-важното е да бъдат информирани родителите адекватно за “ползите” и вредите от ваксините. НЕКА ВАКСИНИТЕ СА ПОЖЕЛАТЕЛНИ, А НЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ! 

17 август 2019 г. 19:04:22 ч.
goldy68

Глупости на търкалета

БЦЖ ваксината е неефективна, за което има и научни публикации доказващи този факт. Докога ще заблуждавате хората за ефективността на ваксините? Защо се налага добавянето на ваксина срещу коклюш на 12 години? Ами явно защото поставената по-рано такава е неефективна, т.е. не създава никакъв имунитет. Освен това като поставяте ваксини в ранна детска възраст срещу болести напълно преодолими при децата и то без усложнения, измествате проявите на тези болести в по-късна възраст защото тогава вече имунитет от ваксината липсва, но и преболедуването е по-трудно и понякога по-тежко. Ееее, май вместо да изписвате вежди, ИЗБОЖДАТЕ ОЧИ! ВАКСИНИТЕ ТРЯБВА ДА СА ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ И ДА СЕ ИЗНАСЯ ДОСТАТЪЧНО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВРЕДИТЕ, КОИТО НАНАСЯТ, НЕ САМО КАТО НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ..

19 август 2019 г. 19:11:20 ч.
Flowers

За право на избор дали да ваксинираме!

Съгласно европейските имунизационни схеми следва да отпадне задължителното ваксиниране,тъй като в почти всички  развити европейски държави всеки има право на избор дали да ваксинира или не.Това е единственият вариант на осъвременяване на имунизационната политика на страната.Кога най-накрая ваксините ще спрат да са задължителни и ще станат препоръчителни ?

23 август 2019 г. 00:54:23 ч.
Калина Тодорова

Нека имаме право на избор дали да ваксинираме децата си

Ваксините трябва да са препоръчители, както е в повечето европейски страни.