Обществени консултации

Проект на Закон за изменение и допълнение на Валутния закон

Министерството на финасните публикува за обществено обсъждане Проект на Закон за изменение и допълнение на Валутния закон.

 

Отговорна дирекция: „Данъчна политика”
E-mail: taxpolicy@minfin.bg

 


Дата на откриване: 4.10.2019 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Финанси и данъчна политика
Дата на приключване: 3.11.2019 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
09 октомври 2019 г. 00:06:35 ч.
valentin.2017

това ще засегне повече тези, които не планират да избягат с цел да не си платят данъците

"Хайде да забраним на длъжниците да изнасят парите си извън страната." Това е изключително наивно мислене.

Ако създадете пречки за изнасяне на пари намалявате шанса държавата да си събере вземанията, защото така спъвате бизнеса, с печалбата от който ще бъдат платени данъци. Ако не може да се плаща на доставчици в чужбина бизнесът може да спре.

Също така  тези ограничения може да спънат човека да си плати разходите за живот в чужбина, където е смятал да работи за да спечели пари, с които да си плати задълженията в България.

Който иска да изнася пари с цел да напусне завинаги България (и да не се връща никога с цел да не си плати данъчните задължения) може да го направи по други начини (без да пренася пари със себе си при преминаване на границата, има други начини - например да ги пренесе някой, който няма задължения). Най-вероятно парите вече са изнесени преди натрупване на данъчните задължения.

Така този закон ще засегне основно тези, които смятат да си платят данъците в бъдеще.

Освен това е по-добре работещ бизнес, който не плаща данъците (плаща ги някой друг път или не ги плаща), отколкто никакъв бизнес.