Обществени консултации

Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за горите

Предложените изменения и допълнения в Закона за горите могат да бъдат обобщени в следните основни насоки:

І. Промени, свързани с провеждане на административните процедури по промяна на предназначението, учредяване на ограничени вещни права и управление на горските территории.

ІІ. Промени, свързани с предвиждане на допълнителни правомощия при осъществяване на функциите по опазване на горските территории.

ІІІ. Горскостопански дейности.

ІV. Отпадане на режима за издаване на удостоверение за износ и внос на необработен дървен материал.

V. Контролна дейност и административно – наказателни разпоредби.

VІ. Преходни и заключителни разпоредби.

 


Дата на откриване: 21.12.2011 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Земеделие и селски райони
Дата на приключване: 30.12.2011 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
22 декември 2011 г. 18:06:28 ч.
shpeki

Относно нецелесъобразността и откровеното прокарване на бизнес интереси с тази поправка !!!

Здравейте, за пореден път ставаме свидетели на един и същи омагьосан кръг, целящ ограбване и на малкото което остана на всички ни и не е предмет на частно притежание - природата. Ще се опитам по-долу да дам структуриран вид на проблеми които възникват при една такава поправка и които пораждат несъгласието ми с нея. 1. Разрешаването за строеж на стълбове и влекове в национални и природни паркове, както и зони по Натура 2000 води до нарушаване на баланса на еко системите в тях, освен с прокарването на инфраструктурата, също и с неконтролираното увеличаване на туристопотока, без направен разчет за това. Нека не забравяме, че България има достатъчно полулегални и частично легални курорти, които обезобразиха почти всички планини и така и не доведоха до желаните икономически резултати. Ще припомня, че инвеститори продължават да търсят държавна помощ за курортите си, какъвто е случая с Банско и ски шампионата. 2.Ограничението в символите на тази форма не ми позволява да изложа позицията си

23 декември 2011 г. 15:53:06 ч.
skior

Защо ЗИД не следва да се разглежда въобще!

Предложеният ЗИД на Закона за горите може да се опише с три неща: 1. 60 милиона лева спестени на офшорни фирми завладели ски-бизнеса, 2. улеснен износ на нелегална дървесина, 3. увеличен ловен сезон. Моля въобще да не допускате разглеждането му, защото правите много лоша реклама на правителството и на Бойко Борисов.

23 декември 2011 г. 18:38:31 ч.
jivkodimitrov

Скритите мотиви

По принцип, всеки един законопроект се внася в Народното събрание с мотиви. Искам да ми обясни някой, защо при обществените консултации тези мотиви остават скрити? Нима тези мотиви са тайна за обществеността? Единственото обяснение дотук е представено от скиор. И то никак не е приемливо.

23 декември 2011 г. 22:27:01 ч.
skior

Отг: Скритите мотиви

Най-жалкото е, че това се случва като Коледен подарък за мафията, с мисъл за финансирането на изборите през 2013 г. Забравих да допълня мотив номер 4: узаконяват се продадените гори по време на Тройната коалиция. Наистина скандално!

26 декември 2011 г. 00:43:10 ч.
dino

Това да, това не

Има и положителни промени, но и доста, да го наречем, "недомислия". Ясно е, че през текстовете е минал слонът на лобизма, но толкова грубо, че на места има откровени абсурди. Например параграф 4 - Чл.54, ал.1, т.5 "СКИ ПИСТИ" - то е все едно да прочета "ПАСИЩА", защото резултатът е абсолютно същият. Някой съвременен Геле Марков ли го предложи това? Друго - параграф 10 за Чл.69, новата точка 4 - не е указано за какъв срок ще се учредява правото на ползване. На фона на ясния срок при другите точки, пропускът тук е очебиен. Въобще, дано така наречените "законотворци" съумеят да изхвърлят плявата, за да не увеличат парадоксите в нормата.

26 декември 2011 г. 17:28:42 ч.
doc_georgi_kostov

Промените в ЗГ

представляват огромно отстъпление от предиборната програма и тази на правителството. По същество се зачеркват принципите на равнопоставеност на собствеността, като държавната такава отново става по-важна; частният бизнес в горите се поставя на колене пред държавните чиновници; създават се огромни предпоставки за източване на общодържавни средства в ръцете на "наши" фирми; натоварват се всички български граждани с рисковете от инвестиционната политика на поставените за директори; прави се прецедент в ЕС за подпомагане на частни инвеститори с предоставяне за разпореждане на публична държавна собственост; уреждат се пропуснати срокове от бързащи да си уредчт заплатите "специалисти" в държавните горски предприятияи т.н. И как да е друго, като авторите и изпълнителите са същите, както преди 3 години, с мислене на милиционери от преди 30 години... Скоро ще има и нова вълна на заменки!

27 декември 2011 г. 15:07:53 ч.
Константин Дичев

Готвено престъпление от страна на МС в полза на олигарсите на Тройната коалиция

- Всички престъпни олигарси, включително и гореописаните, заграбили чрез заменки стратегическите вододайни зони на страната в Пирин, Стара планина, Рила и Родопите, ще могат да строят без Общ устройствен план /ОУП/ и да обезлесят необезпокоявани останалите незасегнати вододайни зони на страната с всички очаквани последствия – промяна на климата към засушаване и предизвикване на водни кризи, влошаване на почвеното плодородие в низините, ерозия в планините и затлачване на изкуствените вододайни съоръжения за питейна вода, като яз Искър

27 декември 2011 г. 15:08:58 ч.
Константин Дичев

Готвено престъпление от страна на МС в полза на олигарсите на Тройната коалиция

ЗИД за Закона за горите предложен от Министерски съвет облагодетелства престъпниците олигарси, които незаконно са построили десетки километра лифтове и ски писти. ЗИД стимулира в бъдеще незаконното строителство на други ски съоръжения в Пирин, Витоша, Рила, Стара планина и Родопите и се явява нерегламентирана държавна помощ. Всички олигарси престъпници, които по времето на Тройната коалиция извършиха брутални и незаконни заменки на десетки хиляди дка гори във вододайните зони на Републиката, ще могат да ги допълнят с нови територии от държавен горски фонд без търг и впоследствие да ги обезлесят със стотици км писти, влекове, лифтове и други спомагателни съоръжения отново незаконно, като при това им се гарантира и узаконяването след престъплението! Съвсем реалистично може да се предвидят последствията от реализирането на предложения ЗИД

27 декември 2011 г. 15:09:53 ч.
Константин Дичев

ЗИД за Закона за горите предложен от Министерски съвет облагодетелства престъпниците олигарси, които

- Спестявайки си стотици милиони дължими държавни такси от промяна на предназначението на гори, олигарсите Цеко Минев, Милен Велчев, Георги Крумов, Ковачки, Кирил Асенов, Лушков и ред други ще могат да узаконят престъпленията от незаконните строежи в Пирин, Витоша, Стара планина, Рила и Родопите. Очакваните негативни последствия от приемането и реализирането на въпросния ЗИД пряко ще застрашат Националната сигурност и ще предизвикат огромни затруднения за властта след 5-10 години

27 декември 2011 г. 17:33:13 ч.
maria.georgieva

Не допускайте тези промени!

Не допускайте тези промени, защото с тях се открива пътя към един от най-жестоките сценарии за България - застрояване на Витоша, Пирин, Родопите и др. България НЕ Е пригодена за болните амбиции на ски олигарсите, но в нея има почти 35 % защитени територии, които са прекрасен източник на алтернативен туризъм! Развивайте него! Велотуризмът, от който по света печелят луди пари, а у нас е в зародиш, алтернативен туризъм за наблюдение и снимане на защитените видове, които ги НЯМА никъде другаде в Европа! Културен и църковен туризъм... вижте какво правят съседите ни! Те поддържат това, в което са силни! Насочете туристическата си политика към това, в което България е уникална, а не там, където ще сме бледо подобие на най-големите... И не на последно място, бъдете последователни в политиката си - уж сред приоритетите ви е екологията, а то не остана място, за което да не е направен опит да бъде унищожено и закон, който да не опитате да промените в услуга на шепа бизнесмени...

28 декември 2011 г. 10:23:08 ч.
baba_mi

Проблема не е само в природата има и икономическа вреда от тези поправки

За всички е ясно, че този закон са прави с цел да се г-н Цеко Минев и компания да си спестят пари за промяна предназначението на имотите. От гледна точка на държавата това е като да си търговец на имоти и добровлно да се откажеш от печалбата си в момент, когато дължиш пари на 6 банки. В случая държавата е изнудвана от едн организация! Това си е чист тероризъм. Ако приемем, че хората сме избрали избрали министрите и те трябва да защитават нашите права, то аз като данъкоплатец не искам да плащам парите, който организацията на Витоша Ски АД трябва да плати за промяна в статута. Щото тея едни пари, който те трябва да внесат като държавна такса може влезнат в бюджета за болници, пенсии, образование и т.н. А що се отнася до лифтове и писти смятам, че за поддръжката (и подмяната на старите(извинявайте ама романски и драгалевски са на по половин век)) и легализацията на съществуващите държавата трябва да помогне максимално бързо и точно, но за нови такива трябва да строг контрол и изисквания.

28 декември 2011 г. 14:16:13 ч.
maria.georgieva

Не спазвате собствените си правила и закони!

Не спазвате собствените си правила и закони! Промените са приети напук на всички преди ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ за това срок! Тук пише, че срокът за обсъждане е 30 декември - а промените са приети днес! Как да ви вярваме и да спазваме законите ви, когато вие самите не ги уважавате!

28 декември 2011 г. 14:17:08 ч.
skior

Вие подигравате ли се с нас?

Още дори измисленият ви срок за консултации (30 декември) не е изтекъл и вече днес приехте промените в Закона в МС. Това е скандално. Трябва да излизаме на протест!

28 декември 2011 г. 14:46:34 ч.
Spiridon_11

Промените са в интерес на обществото

Не трябва да се разсъждава едностранно- държавата трябва да създава условия за спорт и туризъм чрез управление на публичните ресурси, НО НА ПОНОСИМА ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ ЦЕНА!!! Колко лв ще стане картата, ако инвестиционните разходи се завишат? Невъзможна за потребителя. Освен това велотуризмът е доста по вреден за екосистемите от ските, предложението е просто нелепо. Освен това как държавата ще събира пари от велотуризма и как ще се контролират приходите?

28 декември 2011 г. 17:15:51 ч.
Константин Дичев

Сигнал за готвено престъпление срещу бъдещето управление

Бойко Борисов като голям радетел на спорта се оправдава с този ЗИД, че иска да стимулира ски спорта..... Ще стимулира водната криза, засушаванията, следвани с порои, като в Банско, с обща държавна криза от намаленото почвено плодородие в низините на опосканите над тях планини, със затлачване на големите язовири като Искър и водещо неминуемо до Нова национална катастрофа.