Обществени консултации

Проект на Наредба за изменение на Наредба № 8121з-36 от 7 януари 2020 г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за от

Необходимостта от промяна в Наредбата е във връзка с подобряване на нормативната уредба в МВР, свързана с полагането на труд от държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 и ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) и реда за организацията за осъществяването на пожарогасителната и спасителната дейност от органите за пожарна безопасност и защита на населението на Министерството на вътрешните работи (МВР). Промяната се изразява в редакция на чл. 14, ал. 2 от Наредбата, а именно отпадането на възможността за смесване на смени с различна продължителност в рамките на един отчетен период за служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“(ГДПБЗН) и териториалните й звена. С предлаганата промяна се цели постигането на по-висока ефективност при разпределение на работното време в смените на служителите от ГДПБЗН. С прекратяване на допускането на смесването на смени с различна продължителност в рамките на един отчетен период ще се елиминират затрудненията на екипите от ГДПБЗН при професионалното обучение по месторабота и осъществяването на пожарогасителната и спасителната дейност, като максимално ще се запазят условията за синхронизирани и бързи действия, предхождани от бърза и правилна преценка на моментната обстановка при отработване на произшествията с цел намаляване на човешките жертви и материални и косвени загуби.


Дата на откриване: 9.3.2020 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Правосъдие и вътрешни работи
Дата на приключване: 8.4.2020 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
09 март 2020 г. 20:14:34 ч.
Rumen112

за

Подкрепям промяната в наредбата, но една  несправедливост трябва да се поправи веднъж завинаги. Според кодекса на труда не съществуват 24 часови смени на работа, защото са изключително натоварващи, но в МВР произтичащи от ЗМВР, те са позволени и не само, тъй като са изключително натоварващи се поставят легла, на които служителите да спят, особено в пожарната. Няма дейност или работа на смени в никой сектор или дейност, където да има легла да се спи, заради прекалено тежките смени.

 

09 март 2020 г. 21:05:19 ч.
Roiters

Стъпка в правилната посока

С прекратяване на допускането на смесването на смени с различна продължителност в рамките на един отчетен период ще се елиминират затрудненията на екипите от ГДПБЗН при професионалното обучение по месторабота и осъществяването на пожарогасителната и спасителната дейност. Освен това ще се запази максимално целостта на вече изградените и доказани с години дежурни смени и екипността в работата на пожарникарите. Също така ще се прекрати възможността за порочната практика да се смесват смени с различна продължителност по преценка на ръководителя с цел наказание на определени служители поради лични причини. Позитивите от това да не се смесват смени с различна продължителност са много, но най-важното е че ще се запази екипността в работата на пожарникарите, което е най-важното нещо за бързо и адекватно реагиране на произшествията и не на последното място ще гарантира безопасната работа на екипите.

10 март 2020 г. 20:03:46 ч.
Пенчо

Не е правилно.

Не е редно да се премахне смесването на смените, защото така ще се генерира много извънреден труд. Редно е да минат на 12 часови смени, защото на 24 часова смяна , поиловината се проспива, а се генерира извънреден труд.

10 март 2020 г. 21:03:01 ч.
пожарната1

За

 Служа вече 28 години! Помня години,в които бойните смени в пожарната бяха два пъти по-големи от сега,а същевременно градовете ни станаха двойно по-населени! И в този намален състав служители се пускат в компенсации или са на 8 часов работен ден! Съставът изнемогва с тези недомислени наредби! На колегите с претенции за леглата в пожарната - заповядайте при нас,с удоволствие ще ги споделим с Вас,знайте - не сме за завист.

11 март 2020 г. 08:36:20 ч.
краз

За отпадане на смесените дежурства!

Подкрепям промяната в наредбата - да отпаднат смесените дежурства!

Нарушаването на екипността в смяната е най-малкият проблем! Служа в голям град. Инспекторът в група пг и сд когато има по-специфично произшествие също заминава с екипите, но това е до 17.30ч. Тези ,които са на 8 часа, заедно с дежурната смяна си тръгват още по-рано, в 16ч. Но произшествията не приключват нито в 16, нито в 17.30ч!  Напротив, нуждата от хора се усеща още повече през нощта! Населението на града се увеличи в пъти! Също, както и видовете произшествия, на които ходим. Аз хванах времето, когато сутрин застъпвахме 22 човека на смяна. Сега сме средно  7 или 8 човека, от които трима водачи ,като единият е само за ам стълба! Работа повече, хора по-малко! Дали е нормално това според вас? Вторият екип не може да свари, от едно произшествие го препращат на друго, да не говорим, че по време на път му дават зор, защото НЯМА ХОРА!!! Като толкова сте загрижени в ГД ПБЗН за качеството на предоставяната от нас услуга защо не спрете компенсациите на служителите? Служителят си стои удома, губи пари от това, а в същото време колегите му на работа изнемогват, за да компенсират липсата му на терен! Защо не се разрешава да се полага извънреден труд до 70 часа? Къде отиват икономиите? Може би за предпазни стредства??? Смях в залата! С тези постоянно сменящи се наредби и ръчкане на личния състав, последният е абсолютно демотивиран! Наистина ли мислите, че с тези 8 часови смени ще цъфнем? Като обсъждаме плоскостта на заплащането, нека го обсъдим детайлно. В 15.45 при сигнал за произшествие какво? Този служител няма да отиде, защото след малко му свършва работното време, ли? Или пък като стане 16ч и вече на място, началникът на дежурната смяна ще върне екипа в службата, щото въпросният служител да си тръгне? Не, разбира се! Няма да споменавам ако сигналът е за сухи треви  или горски пожар в областта или извън нея пък... Тогава ще се генерира много извънреден труд, който ще трябва да се плати! Като не искате да плащате за извънреден труд ами назначавайте служители! Срамота е да ми дислоцирате за елементарни пожари сили и средства от другия край на страната!