Обществени консултации

Проект на Наредба за условията и реда за издаване на стикер за удостоверяване регистрацията на превозните средства за транспортиране на храни

 

 

Прилагането на изискванията на наредбата осигурява удостоверяване регистрацията на превозните средства за транспортиране на храни при извършван ефективен контрол, проследимост и безопасност на храните.

 

  Отговорна структура:

   дирекция „Политики по агрохранителната верига“, МЗХГ

  Електронен адрес:

   IYancheva@mzh.government.bg

 


Дата на откриване: 8.1.2021 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Земеделие и селски райони
Дата на приключване: 8.2.2021 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
07 февруари 2021 г. 23:53:33 ч.
szb

Създаване на допълнителна бюрокрация по време на най-голямата криза за ресторантския сектор

Издаването на стикери само по-себе си не гарантира постоянен контрол върху превозните средства превозващи храна от заведенията и това обезсмисля предложеното изменение. 
 
Самото изискване за регистрация на превозните средства ще доведе до няколко безсмислени действия от страна на Агенцията по храните и би затруднила нормалното опериране на редица заведения, които в момента са застрашени от фалит поради текущите епидемиологични обстоятелства. 
 
1. Отделянето на бюджет от 75,000 лева не кореспондира с крайните цели на наредбата, а именно гарантиране на безопастност при транспортирането на храните за вкъщи от ресторантите. Всеки един автомобил може да бъде проверен при регистрацията му и поставянето на стикера, но това не гарантира безопастност няколко дни след като въпросния стикер е залепен. 
 
2. Поставянето на стикери на автомобили и непоставянето на стикери на други превозни средства за пренос на храна, като колела предразполага двоен стандарт към преносителите на храна за вкъщи. С един стикер не може да се гарантира по-голяма хигиена в един автомобил, в сравнение с велосипед движещ се по непочистени кални и заснежени улици в града. 
 
3. Според анкета направена през ноември 2020 от СЗБ (Сдружение на заведенията в България) и БАЗ (Българска асоциация на заведенията) 18% от заведенията имат автомобили пренасящи храна, които са са регистрирани в БАБХ. Това означава че вероятно 82% от колите които извършват доставки в страната са нерегистрирани. В ситуацията в която се намираме, а именно заведения които фалират и служите които остават без работа, това би предизвикало:
    - опашки от автомобили желаещи да се регистрират за стикер ( ако допуснем че  всички желаят да минат в легалност)
    - мнозинството заведения ще са автоматично в нарушение и трябва да прекратят доставките си, като именно тази дейност в момента ги спасява от фалит. 
 
4. Поради едно от последствията в т.3 а именно поставяне на голяма част от заведенията в нарушение, се дава възможност на бизнес операторите - сайтове агрегатори на поръчка да упражнят още по-голям монопол върху доставките на храни. Това поставя пред нови препядствия малкия бизнес в тази сфера и ще предизвика нови фалити и предпоставки за злоупотреба и натиск от инспекторите на БАБХ.
 
Считаме че изискването храната от заведенията да бъде транспортирана след като е опакована добре в заведението, е достатъчно да гарантира че превозвачът няма да има допир до нея. Европейските директиви за безопасност на храните дават препоръки които са далеч по-леки от предложените изисквания за регистрация на превозни средства и допълнителни дейности на заведенията и в рамките на ЕС нито една държава не е въвела стикер за маркиране на превозни средства пренасящи храна за вкъщи. Това би било прецедент за създаване на излишна бюрокрация по време на изключителни тежки месеци за бизнесите от този сектор. 
 
СДРУЖЕНИЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА В БЪЛГАРИЯ