Обществени консултации

Проект на Наредба за изменение на Наредба № 24 от 5.11.2019 г. за условията и реда за организиране и провеждане на тренировъчна и състезателна дейност на децата и учениците извън учебния план

Проектът на Наредба за изменение на Наредба № 24 от 5.11.2019 г. за условията и реда за организиране и провеждане на тренировъчна и състезателна дейност на децата и учениците извън учебния план е разработен в отговор на необходимостта от повишаване на ефективността на дейностите свързани с организиране и провеждане на Ученическите игри, които са най-масовата и значима спортна проява за ученици, включена в Националния спортен календар на Министерството на образованието и науката (МОН).


Дата на откриване: 23.5.2022 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Спорт
Дата на приключване: 22.6.2022 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
23 май 2022 г. 14:22:53 ч.
KalinGavrakov

Предложение

Здравейте, моля да си изясните връзката между посочената Наредба 24 за изменение и

НАРЕДБА № 1 ОТ 22 НОЕМВРИ 2019 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ НА ЛИЦА, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ТРЕНИРОВЪЧНА И СЪСТЕЗАТЕЛНА ДЕЙНОСТ

Издадена от министъра на здравеопазването и министъра на младежта и спорта

Обн. ДВ. бр.95 от 3 декември 2019г.

Днес водих двете си деца за медицински преглед по Наредба 1/2019, като им се взима кръв, урина, ЕКГ, както и Анамнеза и физикално изследване, на основание чл.8, ал.1, т.2

Но предвиденият медицински преглед по чл.17 от Наредба 24 е нищо в сравнение с посоченият, а става дума за една и съща дейност: спортни занимания с деца в  извън предучилична и училищна среда.

Предлагам децата до 13 години да спортуват без излишни прегледи за кръв, урина, ЕКГ и Анамнеза и физикално изследване.

Изрично да се забрани в наредбата за деца до 13 години, които тренират бойни спортове да се състезават с полу-контакт (semi) или пълен (full) контакт, а само за изпълнение на ката.

Вие представяте ли си как 6 годишно дете дава кръв, а да не ви кажа какъв цирк стана по повод изследването за ЕКГ, а за провеждане на Анамнеза и физикално изследване и дума не може да става! Получи се стрес за детето, за родителя, а за медицинският персонал да не говорим.

Тези изследвания не са за деца под 13г. !!!

Моля г-н Радостин Василев, като министър на младежда и спорта, съиздател и на двете споменати наредби,  а именно Наредба 1/2019 и Наредба 24/2019 да синхронизира медицинските изисквания за спорт в извън предучилищна и училищна среда. 

Всъщност следва да остане само една наредба, защото двете са по един и същ въпрос, но по различни закони. Редно е да се обединят в една! Такова е и изискването на Закона за нормативните актове. 

25 май 2022 г. 19:17:15 ч.
Aziti

Пробвай!

Поради липсата на база в училищата, някои ученици въобще не могат да се участват и упражняват определени видове спортове.

Могат евентуално да се създат центрове според предлаганата база на място и деца от други училища да идват да изпробват даден спорт, а да не играят само футбол, волейбол и баскетбол. Възможно е дори да се вземе под наем от училищите фитнес център, тенис корт, (мини) голф игрище, билярдна зала, басейн, картинг писта, боулинг, итн с цел децата да пробват. Общините също могат да сключват договор и да разпределят дати и часове на училищата в общината.

Преди години имаше също една много добра практика: училищата наемаха даден стадион в общината, за да се покриват лекоатлетически нормативи в нормални условия.