Обществени консултации

Проект на Наредба 21 от 2005 г. за реда за регистрация, съобщаване и отчет на заразните болести

Причини, които налагат приемането на нормативния акт:

С проекта на наредба се предлага въвеждането на задължителна регистрация, съобщаване и отчет на случаи на маймунска вариола.

От началото на месец май 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно и се регистрира само при внос от пътувал в заразена област/държава (ендемични зони) в Централна и Западна Африка. Повечето от заболелите лица дават данни за пътуване в Европа и Северна Америка, където вирусът на заболяването нормално не се среща. През настоящата година, за първи път, случаи на заболяването маймунска вариола се докладват едновременно от ендемични и неендемични държави, с широко засягане на разнородни географски области.

В тази връзка Европейското бюро на Световната здравна организация обяви разпространението на маймунска вариола в Европейския регион на организацията за атипична епидемия.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ЕЦПКЗ), към 15.06.2022 г. в системата за надзор на заразните болести на ЕЦПКЗ са съобщени общо 1 158 лабораторно потвърдени случая на маймунска вариола от 22 държави членки на ЕС/ЕИП и 724 потвърдени случая от 13 други държави, като броя на заразените лица нараства. До момента няма докладвани смъртни случаи.

По данни на Световна здравна организация, случаи на заболяването са регистрирани и в други държави в Европа, Северна и Южна Америка и Австралия.  

 

Адрес за изпращане на становища и предложения: dzk@mh.government.bg


Дата на откриване: 24.6.2022 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Здравеопазване
Дата на приключване: 8.7.2022 г.
Коментари
Добави коментар
 

Все още няма коментари