Обществени консултации

Оценка на въздействието на прилагането на Закона за камарата на строителите

Настоящият доклад съдържа резултатите от извършена пълна последваща (ex post) Оценка на въздействието (ОВ) на прилагането на Закона за камарата на строителите (ЗКС), която обхваща периода от влизането на закона в сила на 1 януари 2007 г. до настоящия момент – края на м. ноември 2012 г.
ОВ на прилагането на ЗКС представлява самостоятелна обособена позиция (№ 2) от обществената поръчка с предмет „Оценка на въздействието от прилагането на нормативни актове в инвестиционния процес“, възложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) на Република България (РБ).


Дата на откриване: 20.12.2012 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Регионална политика
Дата на приключване: 3.1.2013 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
25 декември 2012 г. 20:17:38 ч.
Бисеров

Прекрасен анализ

Поздравявам екипа и МРРБ за чудесния анализ. Правилно ли разбирам, че тази Камара за 5 години е събрала - съдрала 40 000 000 лева от бизнеса? Че те повечето министерства не събират толкова приходи. Ако това е така и те са отказали да коригират тарифите си, въпреки че има постановление на правителството тогава не би ли трябвало предложенията Ви да са малко по остри? Също така предлагам анализа да се засили в посока как камарата да помага на строителите.

31 декември 2012 г. 16:04:36 ч.
tsvetan

Неточен анализ

Т.нар "анализ" е пълен с грешки и неточности и очевидно е писан от некомпетентни експерти. Жалко, че за подобни псевдо анализи се харчат държавни пари! Единственото ,което е ясно е ,че това е опит за груба намеса в работата на една браншова организация, която си има органи на управление и членове,които имат право да определят политиката и дейността и.

01 януари 2013 г. 21:11:43 ч.
niksson

Мнение

Е,по -голяма глупост не бях виждал!!! В кой век и къде живеем? Как ще задължиш всички да членуват в една организация, която е неправителствена и доброволна? От Брюксел ще ни се смеят! А и дела ще има...

02 януари 2013 г. 10:18:20 ч.
Бисеров

чудесен анализ

Да ви обърна внимание, че тази камара не е обикновено НПО. Ако е НПО, което се занимава със защита на мечките или сдружение на бизнеса сте прав, че държавата не може да се меси. В случая обаче не е така - тази камара е създадена със закон. Със закон държавата й е дала правото да регулира вместо МРРБ определена сфера. Също така до известна степен й е дала монопол - ако не си вписан в регистрите на камарата не можеш да кандидатстваш за обществени поръчки. Ето защо държавата може и има право в един момент да види какви са резултатите. Затова въпросът ми беше за тези 40 млн. лева - за какво са похарчени и правилно ли е че са събрани от бизнеса. Въпросът е към администраторите на сайта - дали авторите на анализа могат да отговорят?

03 януари 2013 г. 12:48:16 ч.
razzputin

Отговор на чудесния анализ

Г-н Бисеров тогава как ще ни обясните факта, че дадена фирма ако не може да си плати членският внос, ще може да участва в тези обществени поръчки където само за банкова гаранция по търга се изисква минимум 10% от стойноста на дадения обект. Така при търг от 2000000 лв. на дадената фирма и трябва банкова гаранция от порядъка на 200000лв.,колко са тези фирми и всеки знае че се работи с подизпълнители при които не е нужно да си член на организацията. Ако се поинтересувате примери много.

03 януари 2013 г. 14:55:28 ч.
Бисеров

и аз искам да ми обяснят

Не разбрах коментара Ви, но ако правилно разбирам искате да кажете, че таксите събирани от Камарата са нещо като тест за надеждност - щом можеш да платиш 80 000 лева значи ставаш за строител. По тази логика вижте колко държавни такси са неоправдано високи - чиновниците казват - ком иска да регистрира холдинг значи може да плати еди колко си, а щом иска да регистрира банка значи може да си позволи да плати още повече. Само че парите не растат по дърветата и дори и да ги имат фирмите трябва да ги дават за инвестиции, а не за да издържат камарата. Останалата част от коментара Ви не разбрах, но може би е добре въпросът да се насочи към камарата или към авторите на доклада.