Обществени консултации

Проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица

От 1 януари 2024 г. е в сила промяна в Кодекса за социално осигуряване (КСО), с която се въвежда задължение за осигуряване на лицата, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове. В тази връзка се предлагат промени в Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица, съгласно които лицата, извършващи дейност по събиране на диворастящи гъби и плодове, задължително се осигуряват изцяло за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт върху месечен осигурителен доход в размер на половината от минималната работна заплата за страната.

С промени в КСО е изменено наименованието на обезщетението за отглеждане на малко дете и е регламентирано ново право на бащата (осиновителя) на парично обезщетение за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. В тази връзка се предлагат промени в Наредбата, чрез които се прецизира наименованието на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и се включва новият вид обезщетение за бащите.  

 


Дата на откриване: 21.2.2024 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 22.3.2024 г.
Коментари
Добави коментар
 

Все още няма коментари