Обществени консултации

Проект на Решение на Министерския съвет за създаване на Постоянна междуведомствена комисия по въпросите на образователната дейност сред българите в чужбина

Проектът на Решение е изготвен във връзка с последните изменения и допълнения от 29.08.2023 г. в Постановление № 228 от 20 май 1997 г. за приемане на граждани на Република Македония за студенти в държавните висши училища на Република България, с които се регламентира, че приемът за студенти и докторанти в Република България на граждани на Република Северна Македония, живеещи постоянно на територията на Републиката, се организира и координира от Министерството на образованието и науката във взаимодействие с Министерството на външните работи и Постоянната междуведомствена комисия за образователната дейност сред българите в чужбина, създадена с решение на Министерския съвет.

 По този начин ще се даде възможност на Постоянната междуведомствена комисия да организира и координира изпълнението на образователната политика на българската държава по отношение на приема в български висши училища и на граждани на Република Северна Македония по актове на Министерския съвет.


Дата на откриване: 25.4.2024 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Образование
Дата на приключване: 27.5.2024 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
29 април 2024 г. 18:19:31 ч.
Aziti

Чета и не разбирам...

Kомисията е уж за образователната дейност сред българите в чужбина, а ще отговаря за граждани на чужда държава, живеещи постоянно на територията на Републиката?!

Може би трябва да промените наименованието на комисията например за българите в чужбина и "натурализираните" чужденци в България?! 

Само за хора с "връзка" с Република Северна Македония ли ще се ограничава дейността на комисията или и хора от друг произход ще са обект на дейността?! 

Моля да конкретизирате целевата група и да напаснете името на комисията според нея!