Обществени консултации

Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост

 

С проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия се предлага този вид пенсия да се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. месечно, считано от 1 юли 2024 г.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

 


Дата на откриване: 28.5.2024 г.
Целева група: Всички заинтересовани
Сфера на действие: Социална политика и заетост
Дата на приключване: 11.6.2024 г.
Коментари
Коментари
Добави коментар
 
28 май 2024 г. 17:40:09 ч.
denija

Против този проект!

Какво ще се окаже, по-добре да не се осигуряваме и да не плащаме 45 години данъци на държавата... Може ли човек ,който си е дал здравето да взима същите пари като тези ,които не са платили и една стотинка осигуровка. Не ви ли е срам...

28 май 2024 г. 17:41:53 ч.
denija

Фалшив ТЕЛК

Половината инвалидни пенсии са фалшиви. Всичко е по документа. Преборете се с корупцията за фалшиви ТЕЛКОВЕ и после вдигайте пенсиите.

28 май 2024 г. 17:44:11 ч.
denija

Какво получават хората, които имат фалшиви ТЕЛК-ове?

 
Хората, които имат ТЕЛК решения не плащат осигуровки, получават помощи от държавата, безплатен градски транспорт, имат и други привилегии, обясни пред Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.
„Самият факт, че има хора, които са готови да платят по 1000 лв. за такова свидетелство – показва, че се сдобиват с достатъчно неща, които да си заслужават риска", коментира той.
 
А задържаните днес 7 души са издавали фалшиви ТЕЛК-ове в продължение на една година.
 
"Касае се за фалшиви, неистински ТЕЛК решения и по този начин е ощетявана държавата с милиони левове", заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров.
 
Трима от задържаните са медици, които работят в три различни здравни заведения, сред тях Първа и Четвърта градска болница.
 
"Лицата, които са задържани, са лекари, които са участвали в ТЕЛК комисиите и посредници", добави главният секретар на МВР.
 
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Схемата с фалшивите ТЕЛК-решения ощетила държавата с милиони
ГДБОП разби мащабна схема за фалшиви ТЕЛК-ове в София, задържани са трима лекари
Лекарите искали средно по 1000 лв. за фалшива инвалидност. Колкото по-висок бил нейният процент обаче – толкова по-голяма била тарифата. Директорите на лечебните заведения научиха за проверките от медиите.
"Днес разговарях със служителите от ТЕЛК, проверили са кабинетите, където работят колегите, проверили са документите, но какво са иззели - не знам", заяви доц. Аркади Иванов, директор на IV градска болница.
 
В лечебното заведение има две ТЕЛК комисии. В тях работят по четирима души, които са дългогодишни служители на лечебното заведение.
 
"Единият ТЕЛК работи в момента. Другият работи, като единият от шефовете отсъства. Те са териториално към нас единствено и ние ги назначаваме като служители. Оттук нататък целият контрол върху дейността им е разпределен между МЗ и НОИ", уточни доц. Иванов.
 
От Министерството на здравеопазването отказват да разкрият повече подробности.
"Не можем да коментираме казуса, той е в ръцете на хората, които правят разследване. Мерки срещу такива неща ние винаги приветстваме. Това вреди на имиджа на цялата система", лаконичен беше зам.-министърът Димитър Петров.
 
Това е поредният случай на разкрита схема за фалшиви ТЕЛК решения през последните години. През 2019 г. бяха задържани петима души, продавали документи за нетрудоспособност, а тарифата беше подобна – между 1000 и 3000 лв. на лице.
 
 

28 май 2024 г. 17:51:02 ч.
denija

Хванаха „фалшива“ пенсионерка по болест, ощетила държавата с над 50 000 лв.

https://dnes.dir.bg/krimi/zadarzhaha-dve-pensionerki-vzeli-nad-100-000-lv-s-falshivi-invalidni-resheniya-za-telk

На тези ли искате да увеличите социалната  и инвалидната пенсия?

29 май 2024 г. 01:20:38 ч.
ibb

Проектът БГ-Развитие предвижда Минимална Заплата 2500 евро, Минимално Пенсия 1000 евро. Базов Доход

Проектът "БГ-Развитие" - bg-razvitie.alle.bg на ИББ - ibb.alle.bg предвижда въвеждане на Минимална Заплата 2500 евро, Минимална Пенсия 1000 евро. Базов Доход 800 евро, многократно увеличаване на БВП, скок на раждаемостта над 50%, връщане на всички емигранти плюс заселване на няколко милиона образовани чужденци у нас, и нареждане на България сред най-богатите и успешни страни в света, в рамките на десетина години.

30 май 2024 г. 08:41:14 ч.
П.С.

Защо сега се прилага справедлив подход, а по празници не се прилага справедливия подход?

"За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, с постановлението се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен със същия процент - 11 на сто, което ще доведе до увеличение на пенсията от 276,64 лв. на 307,07 лв. месечно, считано от 1 юли 2024 г.".

Прилагате справедлив подход сега, а при надбавките за Великден защо не прилагате справедлив подход към всички пенсионери?

Като дадохте великденски добавки само на пенсионерите с най-ниски пенсии (а не на всички пенсионери) реално за пореден път наказахте съвестните граждани, които са участвали със своите вноски към системата и наградихте тези граждани, които не са работили и/или не са се осигурявали.

Щом ще се прилага справедлив подход, считам че е редно такъв да прилагате и при даване на надбавки за празниците. Когато се взема решение да се дават надбавки, то това да е решение за всички пенсионери. Дори при разчетите да се получи по 20 лева на пенсионер е по-справедливо отколкото решението Ви за 100 лева само на тези пенсионери, които не са се осигурявали.