С настоящата наредба се приема държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиване на квалификация по професията „Производство на месо и месни продукти, риба и рибни продукти“ от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6 от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО), утвърден със Заповед № РД09-2230 от 09.08.2024 г. на министъра на образованието и науката.
Производство на месо и месни продукти, риба и рибни продукти заема ключовото място в хранително-вкусовата промишленост. Приемането на Наредба за придобиване на квалификация по професия „Производство на месо и месни продукти, риба и рибни продукти“ е обусловено от необходимостта за осигуряване на професионална подготовка на кадри, които притежават широки практически и теоретични компетентности, свързани с развитието на технологиите в месопреработването и преработването на риба и рибни продукти, както и внедряването на нови производствени и контролни системи.
Проектът на акт е изготвен в съответствие с изискванията на Закона за професионалното образование и обучение и в контекста на нуждата от разработване на съдържанието на държавния образователен стандарт за придобиване на професионална квалификация съгласно динамично променящата се икономическа, социална и регулаторна среда.
Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Производство на месо и месни продукти, риба и рибни продукти“ се издава на основание чл. 22, ал. 6, във връзка с ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование.
                    Министерство на образованието и науката  
                    
 Адрес: София, София, бул. Княз Дондуков №2А
                    
 Електронна поща:  priemna@mon.bg                
---
Пакет основни документи
Консултационен документ
---
Справка становища
---
23.10.2025
28.11.2025
---
Справка или съобщение.