Министерски съвет Портал за обществени консултации

Проект на НИД на Наредба № 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения…

Информация

Експорт RSS

Откриване / Приключване

08.08.2024 г. 09.09.2024 г. Неактивна

Номер на консултация

10489-K

Област на политика

Земеделие и селски райони

 

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици

 

 

 

С включването на млечни продукти със защитени наименования за произход в менюто на децата ще се гарантира консумацията на млечни продукти с доказано качество и произход, което ще създаде необходимите предпоставки за пълноценното физическо развитие на децата от най-ранна възраст.

 

 Отговорна структура:

 дирекция „Политики по агрохранителната верига”,

 Министерство на земеделието и храните

 Електронен адрес:

 PMonevska@mzh.government.bg

 

Отговорна институция

Министерство на земеделието и храните
Адрес: София, София 1000, бул. Христо Ботев 55
Електронна поща: mail@mzh.government.bg

Лица за контакт

---

Начини на предоставяне на предложения и становища

Коментари

Общо 7 коментара

Aziti 12.08.2024 14:33
"технологично необходими" според чл. 10

„Чл. 10. Храните, които се предлагат в обектите по чл. 1 могат да съдържат само технологично необходимите за тяхното производство добавки в храните, ензими и/или ароматизанти, ..."

 

Aко има научни или традиционни технологии, при които МОЖЕ да има производство без добавки от ензими и или ароматизанти, то в обектите по чл. 1 да се предлагат само храни произведени по тези технологии. Като например да да се предлага хляб с квас от българско нефуражно брашно, мелено на каменна мелница.

 

"технологично необходими" според чл. 10

„Чл. 10. Храните, които се предлагат в обектите по чл. 1 могат да съдържат само технологично необходимите за тяхното производство добавки в храните, ензими и/или ароматизанти, ..."

 

Aко има научни или традиционни технологии, при които МОЖЕ да има производство без добавки от ензими и или ароматизанти, то в обектите по чл. 1 да се предлагат само храни произведени по тези технологии. Като например да да се предлага хляб с квас от българско нефуражно брашно, мелено на каменна мелница.

 

Aziti 08.08.2024 16:08
Опаковки

Много сте се концентрирали върху опаковките ;-)

Нека храните да се доставят в съдове за многократна употреба, например от стъкло, и да се разсипват в съдове, които могат да се мият, а да не сe предлагат в съдове за еднократна употреба, като например пласмаса.

Опаковки

Много сте се концентрирали върху опаковките ;-)

Нека храните да се доставят в съдове за многократна употреба, например от стъкло, и да се разсипват в съдове, които могат да се мият, а да не сe предлагат в съдове за еднократна употреба, като например пласмаса.

Aziti 08.08.2024 16:04
Замразени и консервирани храни

Нищо не се споменава за замразени и консервирани храни. Моля да се спомене кои храни и при какви обстоятелства може да се доставят като замразени и или консервирани. При наличието на алтернатива и сезонни храни влагането на замразени храни и консерви, да не се позволява. Изключения да са риби, ако не може да се достави прясна риба, както и плодове и зеленчуци извън сезона им.

Замразени и консервирани храни

Нищо не се споменава за замразени и консервирани храни. Моля да се спомене кои храни и при какви обстоятелства може да се доставят като замразени и или консервирани. При наличието на алтернатива и сезонни храни влагането на замразени храни и консерви, да не се позволява. Изключения да са риби, ако не може да се достави прясна риба, както и плодове и зеленчуци извън сезона им.

Aziti 08.08.2024 16:03
Годност

чл. 7

 

В чл. 7 споменавате трайност и годност. Удължаването на трайността и годността за употреба често се постига с влагане на химични добавки, а не с указания за начина на съхранение. Всякакви храни, които чрез "магически" похвати в кухнята са с удължен срок на годност, да не се предлагат на територията на училища и детски градини.

 

Годност

чл. 7

 

В чл. 7 споменавате трайност и годност. Удължаването на трайността и годността за употреба често се постига с влагане на химични добавки, а не с указания за начина на съхранение. Всякакви храни, които чрез "магически" похвати в кухнята са с удължен срок на годност, да не се предлагат на територията на училища и детски градини.

 

Aziti 08.08.2024 15:54
Етикетиране

В чл. 11 засягате етикетирането на биологични продукти. Имайки се предвид, че все повече деца имат алергии и би трябвало да спазват диети, моля да се слагат специални етикети за алергени и или продукти съдържащи алергени да се поставят на определени рафтове и видимо да се разделени от другите продукти.

Етикетиране

В чл. 11 засягате етикетирането на биологични продукти. Имайки се предвид, че все повече деца имат алергии и би трябвало да спазват диети, моля да се слагат специални етикети за алергени и или продукти съдържащи алергени да се поставят на определени рафтове и видимо да се разделени от другите продукти.

Aziti 08.08.2024 15:50
Масло

чл. 23, ал. 3

В чл. 23, ал. 3  се споменава маслиново масло, но какъв е регламентът за палмовото масло?! Моля да направите допълнения за продукти съдържащи палмови масла.

Масло

чл. 23, ал. 3

В чл. 23, ал. 3  се споменава маслиново масло, но какъв е регламентът за палмовото масло?! Моля да направите допълнения за продукти съдържащи палмови масла.

Aziti 08.08.2024 15:45
Напитки

Чл. 45.

Освен нискоминерализираност и съдържание на флуорид, да се дефинира и ограничение на стойността на рH

 

Чл. 46.

В училищата да се предлага САМО вода

Напитки

Чл. 45.

Освен нискоминерализираност и съдържание на флуорид, да се дефинира и ограничение на стойността на рH

 

Чл. 46.

В училищата да се предлага САМО вода

История

  • Начало на обществената консултация

    08.08.2024

  • Приключване на консултацията

    09.09.2024

  • Справка за получените предложения

    30.09.2024

Моля изчакайте