Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 2 от 2021 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения, както и към храни, предлагани при организирани мероприятия за деца и ученици
С включването на млечни продукти със защитени наименования за произход в менюто на децата ще се гарантира консумацията на млечни продукти с доказано качество и произход, което ще създаде необходимите предпоставки за пълноценното физическо развитие на децата от най-ранна възраст.
Отговорна структура:
дирекция „Политики по агрохранителната верига”,
Министерство на земеделието и храните
Електронен адрес:
PMonevska@mzh.government.bg
Министерство на земеделието и храните
Адрес: София, София 1000, бул. Христо Ботев 55
Електронна поща: mail@mzh.government.bg
---
Пакет основни документи
Консултационен документ
---
Справка становища
Общо 7 коментара
Много сте се концентрирали върху опаковките ;-)
Нека храните да се доставят в съдове за многократна употреба, например от стъкло, и да се разсипват в съдове, които могат да се мият, а да не сe предлагат в съдове за еднократна употреба, като например пласмаса.
Много сте се концентрирали върху опаковките ;-)
Нека храните да се доставят в съдове за многократна употреба, например от стъкло, и да се разсипват в съдове, които могат да се мият, а да не сe предлагат в съдове за еднократна употреба, като например пласмаса.
Нищо не се споменава за замразени и консервирани храни. Моля да се спомене кои храни и при какви обстоятелства може да се доставят като замразени и или консервирани. При наличието на алтернатива и сезонни храни влагането на замразени храни и консерви, да не се позволява. Изключения да са риби, ако не може да се достави прясна риба, както и плодове и зеленчуци извън сезона им.
Нищо не се споменава за замразени и консервирани храни. Моля да се спомене кои храни и при какви обстоятелства може да се доставят като замразени и или консервирани. При наличието на алтернатива и сезонни храни влагането на замразени храни и консерви, да не се позволява. Изключения да са риби, ако не може да се достави прясна риба, както и плодове и зеленчуци извън сезона им.
чл. 7
В чл. 7 споменавате трайност и годност. Удължаването на трайността и годността за употреба често се постига с влагане на химични добавки, а не с указания за начина на съхранение. Всякакви храни, които чрез "магически" похвати в кухнята са с удължен срок на годност, да не се предлагат на територията на училища и детски градини.
чл. 7
В чл. 7 споменавате трайност и годност. Удължаването на трайността и годността за употреба често се постига с влагане на химични добавки, а не с указания за начина на съхранение. Всякакви храни, които чрез "магически" похвати в кухнята са с удължен срок на годност, да не се предлагат на територията на училища и детски градини.
В чл. 11 засягате етикетирането на биологични продукти. Имайки се предвид, че все повече деца имат алергии и би трябвало да спазват диети, моля да се слагат специални етикети за алергени и или продукти съдържащи алергени да се поставят на определени рафтове и видимо да се разделени от другите продукти.
В чл. 11 засягате етикетирането на биологични продукти. Имайки се предвид, че все повече деца имат алергии и би трябвало да спазват диети, моля да се слагат специални етикети за алергени и или продукти съдържащи алергени да се поставят на определени рафтове и видимо да се разделени от другите продукти.
чл. 23, ал. 3
В чл. 23, ал. 3 се споменава маслиново масло, но какъв е регламентът за палмовото масло?! Моля да направите допълнения за продукти съдържащи палмови масла.
чл. 23, ал. 3
В чл. 23, ал. 3 се споменава маслиново масло, но какъв е регламентът за палмовото масло?! Моля да направите допълнения за продукти съдържащи палмови масла.
Чл. 45.
Освен нискоминерализираност и съдържание на флуорид, да се дефинира и ограничение на стойността на рH
Чл. 46.
В училищата да се предлага САМО вода
Чл. 45.
Освен нискоминерализираност и съдържание на флуорид, да се дефинира и ограничение на стойността на рH
Чл. 46.
В училищата да се предлага САМО вода
08.08.2024
09.09.2024
30.09.2024
„Чл. 10. Храните, които се предлагат в обектите по чл. 1 могат да съдържат само технологично необходимите за тяхното производство добавки в храните, ензими и/или ароматизанти, ..."
Aко има научни или традиционни технологии, при които МОЖЕ да има производство без добавки от ензими и или ароматизанти, то в обектите по чл. 1 да се предлагат само храни произведени по тези технологии. Като например да да се предлага хляб с квас от българско нефуражно брашно, мелено на каменна мелница.
„Чл. 10. Храните, които се предлагат в обектите по чл. 1 могат да съдържат само технологично необходимите за тяхното производство добавки в храните, ензими и/или ароматизанти, ..."
Aко има научни или традиционни технологии, при които МОЖЕ да има производство без добавки от ензими и или ароматизанти, то в обектите по чл. 1 да се предлагат само храни произведени по тези технологии. Като например да да се предлага хляб с квас от българско нефуражно брашно, мелено на каменна мелница.