Целта на наредбата е предоставяне на детайлна информация относно правилното определяне на наименованията и етикетирането на плодовите конфитюри, желета, мармалади, желе-мармалади и подсладеното пюре от кестени, както и състава, характеристиките и производството. Новите изисквания няма да се прилагат към продукти, които се използват в производството на фини печива, сладкарски изделия, бисквити и други.
Отговорна структура:
дирекция „Политики по агрохранителната верига“,
Министерство на земеделието и храните
Електронен адрес:
PMonevska@mzh.government.bg
Министерство на земеделието и храните
Адрес: София, София 1000, бул. Христо Ботев 55
Електронна поща: mail@mzh.government.bg
---
Пакет основни документи
Консултационен документ
---
Справка становища
Общо 3 коментара
Освен боров мед, липсват и други традиционни буркани, съдържащи високо количество захари, като например рачел, петмез итн
Моля да ги включите в наредбата.
Освен боров мед, липсват и други традиционни буркани, съдържащи високо количество захари, като например рачел, петмез итн
Моля да ги включите в наредбата.
Не е за вярване, че с такива неща се занимавате и подслаждате живота...
Ами ако плодовете са били изсушени на проветливо място или на самия корен И се накисват във вода (например при кайсии, сливи, фурми, стафиди итн)?! Как смятаТе грамажите и наричаТе крайния продукт?!
....
Нищо не пише за боровия мед и другите подобни, които се наричат по разговорному мед, а си е сгъстен сироп или желе.
Шишарките плод ли са според вашите наредби или какво са?!
....
Mоля опишете технологиите на производство на мед и дайте различни имена на различните видове мед с и без добавена глюкоза.
....
Мен лично ме интересува какъв вид захари са вложени в "сладкото" и ми се иска това да виждам от етикета на пръв поглед. Вашата цел е грамажът на плодове да е вложен уж в етикета, НО за различните плодове има различни граници според някаква си там табличка.... Ако успеете да вкарате подсладителя в наименованието, ще е МОЖЕ би от по-голяма полза за потребителите, от това да "проверяват" в таблици някакви си там грамажи в стил "мижи да те лъжат".
Не е за вярване, че с такива неща се занимавате и подслаждате живота...
Ами ако плодовете са били изсушени на проветливо място или на самия корен И се накисват във вода (например при кайсии, сливи, фурми, стафиди итн)?! Как смятаТе грамажите и наричаТе крайния продукт?!
....
Нищо не пише за боровия мед и другите подобни, които се наричат по разговорному мед, а си е сгъстен сироп или желе.
Шишарките плод ли са според вашите наредби или какво са?!
....
Mоля опишете технологиите на производство на мед и дайте различни имена на различните видове мед с и без добавена глюкоза.
....
Мен лично ме интересува какъв вид захари са вложени в "сладкото" и ми се иска това да виждам от етикета на пръв поглед. Вашата цел е грамажът на плодове да е вложен уж в етикета, НО за различните плодове има различни граници според някаква си там табличка.... Ако успеете да вкарате подсладителя в наименованието, ще е МОЖЕ би от по-голяма полза за потребителите, от това да "проверяват" в таблици някакви си там грамажи в стил "мижи да те лъжат".
03.01.2025
03.02.2025
01.04.2025
---
Окончателен акт на Министерския съвет
СТАНОВИЩЕ
ОТ:
Сдружение „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“ /Сдружение “НАМ“/, чрез председателя на УС на „НАМ“, Владислав Дончев Михайлов
ОТНОСНО:
Предвижданите законодателни промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, приета с Постановление № 260 на Министерския съвет от 2021г. (обн., ДВ, бр. 64 от 2021 г.), в частта относно „прясното мляко“.
Във връзка с предвижданите законодателни изменения на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, в частта относно „прясното мляко“ изразяваме следното Становище, което молим да бъде взето предвид, а именно:
С оглед, постигане на целта за привеждане на националното законодателство, в съответствие с европейското, както и за усъвършенстване и прецизиране на правната уредба в съответната област, съгласно последните настъпилите промени в европейското законодателство от 09.11.2024г., относими към предвижданите законодателни промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, в частта относно „прясното мляко“.
Предлагаме член 21 от горецитираната Наредба, да бъде изменен, както следва:
„Член 21. Наименованието „прясно мляко“ се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация. Процесът трябва да отговаря на изискванията на Приложение III, Раздел IX, Глава II, II, т.1, под т. а) i, ii, iii на Регламент (EО) № 853/2004 на Европейския Парламент и на Съвета от 29 април 2004г., относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход. В производството се допуска изменение на естествената масленост на млякото, чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко“.
СТАНОВИЩЕ
ОТ:
Сдружение „НАЦИОНАЛНА АСОЦИАЦИЯ НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ“ /Сдружение “НАМ“/, чрез председателя на УС на „НАМ“, Владислав Дончев Михайлов
ОТНОСНО:
Предвижданите законодателни промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, приета с Постановление № 260 на Министерския съвет от 2021г. (обн., ДВ, бр. 64 от 2021 г.), в частта относно „прясното мляко“.
Във връзка с предвижданите законодателни изменения на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, в частта относно „прясното мляко“ изразяваме следното Становище, което молим да бъде взето предвид, а именно:
С оглед, постигане на целта за привеждане на националното законодателство, в съответствие с европейското, както и за усъвършенстване и прецизиране на правната уредба в съответната област, съгласно последните настъпилите промени в европейското законодателство от 09.11.2024г., относими към предвижданите законодателни промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, в частта относно „прясното мляко“.
Предлагаме член 21 от горецитираната Наредба, да бъде изменен, както следва:
„Член 21. Наименованието „прясно мляко“ се използва за млечен продукт, получен от сурово мляко, претърпял процес на пастьоризация. Процесът трябва да отговаря на изискванията на Приложение III, Раздел IX, Глава II, II, т.1, под т. а) i, ii, iii на Регламент (EО) № 853/2004 на Европейския Парламент и на Съвета от 29 април 2004г., относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход. В производството се допуска изменение на естествената масленост на млякото, чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко“.